Aansprakelijkheid voor schade die door dieren wordt veroorzaakt

Veel mensen in Nederland hebben dieren, of het nu gaat om huisdieren of dieren die bijvoorbeeld in de weide staan. Wanneer een dier schade veroorzaakt, dan is de eigenaar van het dier hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk. Er zijn wel uitzonderingen. Als u een hond heeft en deze hond bijt iemand, dan bent u aansprakelijk. Loopt de hond buiten iemand omver, waardoor deze persoon letsel oploopt, dan bent u ook aansprakelijk. Wordt er iemand ziek nadat deze door uw kat is gekrabd of is er iemand gewond geraakt doordat deze een trap van één van uw koeien heeft gekregen, dan bent u ook aansprakelijk als eigenaar van het dier. Leent u een dier uit, dan liggen de zaken anders. Het kan zijn dat u uw hond aan iemand uitleent om onderdeel uit te maken van een training. Wanneer de hond tijdens deze training schade veroorzaakt, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de persoon aan wie u de hond heeft uitgeleend.

De eigen energie van dieren

Dieren hebben uiteraard een eigen energie en deze energie kan op enig moment zorgen voor schade of letsel. In veel gevallen is het zo dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is, maar dit is niet in alle gevallen zo. Heeft u een manege en komen er mensen bij u paardrijden? Dan zal het regelmatig gebeuren dat er iemand ten val komt. Dit kan komen doordat het paard ineens onrustig wordt en gaan steigeren, maar dit kan ook komen omdat de persoon niet juist handelt. Hierdoor is het niet altijd vanzelfsprekend dat u als eigenaar van het paard volledig aansprakelijk bent.

Soms bent u slechts deels aansprakelijk

Wanneer iemand gaat paardrijden, dan weet deze persoon dat er het risico bestaat dat er een ongeluk gebeurt. Paardrijden wordt gezien als een sport die als relatief gevaarlijk wordt omgeschreven en dat is niet voor niets. Het gedrag van een paard is niet altijd te voorspellen. Uiteindelijk is de persoon die op het paard gaat rijden zich bewust van de risico’s hiervan. Toch besluit deze persoon te gaan paardrijden. Hierdoor kan er tijdens een rechtszaak worden aangedragen dat de persoon vrijwillig op het paard is gaan zitten, wetende dat er risico’s aan verbonden zijn. Het blijven immers dieren met een eigen energie. Hierdoor kan er volgens de hoofdregel sprake zijn van een gedeeltelijke aansprakelijkheid.

De hoofdregel tijdens een rechtszaak

Er geldt tijdens een rechtszaak voor een dergelijke situatie een hoofdregel. Deze luidt dat de aansprakelijkheid van de eigenaar van het dier niet wordt weggenomen door het feit dat de benadeelde partij uit vrije wil op het paard is gaan zitten. Wel kan er door de rechter worden besloten dat de eigenaar slechts gedeeltelijk aansprakelijk kan worden gesteld. In dit geval zal de vergoedingsplicht met een bepaald percentage worden verminderd. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de eigenaar van het paard de helft van de schade moet vergoeden en dat de benadeelde persoon de andere helft zelf moet betalen.

Aansprakelijkheid hondenbeet
Hond gebeten door andere hond