Heb ik een advocaat nodig voor een strafzaak?

Het is geen verplichting om de bijstand van een advocaat in te schakelen wanneer u voor de strafrechter dient te verschijnen. Het spreekt voor zich dat het in de meeste gevallen wel aan te raden is, maar in de praktijk is het zo dat u ook het recht heeft om uw eigen verdediging voor de strafrechter te voeren.

Waarom is een strafrechtadvocaat wel aan te raden?

Een strafrechtadvocaat heeft alle kennis en expertise in huis om u goed te verdedigen. De advocaat is niet alleen de persoon die u in de rechtszaal zal verdedigen tegenover de strafrechter, maar hij of zij is ook de persoon die u adviseert en die u in vertrouwen kunt nemen. U heeft iemand nodig met veel juridische kennis om u bij te staan en de strafrechtadvocaat heeft deze kennis in huis. Uiteraard is het zo dat de advocaat ook altijd achter u staat, ook wanneer u schuldig bent. De advocaat is verplicht om in alle gevallen aan uw kant te blijven staan en u naar zijn of haar beste kunnen te verdedigen. Dit betekent ook dat de advocaat geen activiteiten mag ondernemen waar u zich niet in kunt vinden. De advocaat heeft uw toestemming nodig. Een advocaat kan dan ook geen mensen laten getuigen waarvan u niet wilt dat deze getuigen, zelfs als het wel in uw belang is.

Uw belangen staan altijd centraal

Een strafrechtadvocaat zet uw belangen altijd centraal en zal u gedurende het hele proces begeleiden, ondersteunen en adviseren. Uiteraard is het juist daarom ook belangrijk om eerlijk te zijn tegen de advocaat. Uw advocaat heeft beroepsgeheim en mag de informatie nooit met anderen delen. Het is dan ook de bedoeling dat u een goede vertrouwensband opbouwt met uw advocaat.

Een advocaat heeft meer rechten dan andere personen

Als u wordt vastgehouden, dan mag u niet zomaar bezoek ontvangen wanneer u wilt. Uw familie en vrienden mogen niet bij u op de koffie komen zoals dat thuis wellicht zou gebeuren. De advocaat heeft wel het recht op zogenaamd vrij verkeer tussen hem of haar zelf en u. Dit betekent dat de advocaat en u mogen spreken wanneer dit nodig is.

Een advocaat heeft wel beperkingen bij tegenstrijdig belang

Een advocaat mag in bepaalde gevallen mensen niet bijstaan in de rechtszaal. Wanneer er sprake is van tegenstrijdige belangen, of van slechts een vermoeden van tegenstrijdige belangen, dan mag de advocaat zich niet inzetten voor de verdediging. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een dader en een slachtoffer beide dezelfde advocaat willen hebben. Dit is niet mogelijk wegens tegenstrijdige belangen. De advocaat zal in dit geval een keuze moeten maken of ervoor moeten kiezen om geen van beide partijen te vertegenwoordigen. Uiteraard is dit een voor de hand liggend voorbeeld en zijn er ook complexere voorbeelden van tegenstrijdige belangen.