Algemene voorwaarden

Bijna alle bedrijven werken met algemene voorwaarden waar de klant mee akkoord gaat als er een dienst of product wordt afgenomen. Bedrijven mogen deze algemene voorwaarden in principe zelf opstellen. Het is alleen de vraag of deze voorwaarden ook echt rechtsgeldig zijn. Juridisch advies bij algemene voorwaarden kan van belang zijn. U kunt uw huidige voorwaarden bijvoorbeeld laten checken en aanvullen door een jurist. Naast het laten checken van uw voorwaarden kunt u ook compleet nieuwe voorwaarden laten opstellen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u zelf te maken krijgt met algemene voorwaarden van een ander bedrijf. Als dit om een grote opdracht gaat, dan is het logisch dat u deze wil laten checken. U kunt bij ons terecht om een jurist in te schakelen om naar de algemene voorwaarden van een tegenpartij te kijken. U kunt natuurlijk ook advies inwinnen als u tegen een conflict aanloopt. Zijn de voorwaarden rechtsgeldig of kunt u de zaak beter anders aanpakken? Wij helpen u graag bij geschillen over de algemene voorwaarden.

Belangrijke afspraken maken met de algemene voorwaarden

Over sommige afspraken wordt vaak niet onderhandeld. Het is wel van belang dat deze afspraken er zijn en dat je hierop kan terugpakken tijdens een conflict. Deze afspraken worden allemaal vastgelegd in de algemene voorwaarden. Het is dus van belang dat deze afspraken ook juridisch getest worden. Sommige afspraken kunt u op papier wel maken, maar blijken niet overeind te blijven als de zaak voor de rechtbank komt. Een jurist kan dit eventueel vooraf voor u nakijken voordat u de algemene voorwaarden ondertekent.

De verschillende soorten algemene voorwaarden

Afhankelijk van uw bedrijf kunt u alle voorwaarden in één document zetten of u kunt verschillende documenten opmaken met verschillende voorwaarden. Als u als bedrijf bijvoorbeeld handelt in goederen dan kunt u inkoopvoorwaarden, leveringsvoorwaarden en verkoopsvoorwaarden laten opstellen. Afhankelijk van verschillende factoren kan besloten worden dat u bijvoorbeeld zowel inkoopvoorwaarden als leveringsvoorwaarden moet opstellen. Een jurist kan eventueel kijken naar uw situatie om advies te geven over de voorwaarden die u nodig heeft.

Kunt u de algemene voorwaarden ook echt toepassen?

U kunt heel keurig uw algemene voorwaarden zelf hebben opgesteld alleen dit wil niet zeggen dat u ze ook echt kunt toepassen bij een conflict. Het kunnen toepassen van uw algemene voorwaarden is afhankelijk van bepaalde regels. Een jurist kan eventueel kijken of u de voorwaarden bij een conflict kunt toepassen. Het is van belang dat u dit zeker weet voordat u de voorwaarden aan uw klant aflevert. Mocht er vervolgens een conflict ontstaan dan weet u zeker dat u bent ingedekt. De voorwaarden overhandigt u namelijk altijd aan het begin van de overeenkomst of levering. Tegenwoordig wordt er veel meer online gehandeld en wordt er online akkoord gegaan met de algemene voorwaarden. Voor het online sluiten van een deal worden specifieke regels opgesteld. Nog steeds moet u bijvoorbeeld voordat een klant een bestelling plaatst akkoord gaan met de voorwaarden. De voorwaarden moeten eventueel uit te printen zijn of op te slaan op de computer. Laat een klant dus niet zoeken en duidelijk akkoord gaan met de algemene voorwaarden.