Alimentatie innen

geldOndanks dat u recht heeft op alimentatie kan uw ex-partner besluiten om het bedrag niet te betalen. Het kan voorkomen dat uw ex-partner het recht heeft om de alimentatie stop te zetten. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen met een nieuwe partner. Alleen dient dit wel eerst via de rechter aangevraagd te worden en kan uw ex-partner niet zomaar stoppen met betalen. Als dit niet gebeurd is, dan kunt u proberen om de alimentatie te innen.

Achterstallige alimentatie innen

U kunt eventueel proberen om de achterstallige alimentatie te innen via een brief. Op het internet kunt u diverse voorbeeldbrieven vinden om uw alimentatie te innen. In de brief stelt u uw ex-partner in gebreken en sommeert u om de alimentatie alsnog zo snel mogelijk te voldoen. Als u eerst zelf probeert schriftelijk de alimentatie te innen, dan zal dit beter zijn voor de verstandhouding. U kunt natuurlijk meteen een jurist erop zetten, alleen zal dit natuurlijk niet meteen bevorderlijk zijn voor de relatie.

Alimentatie innen door LBIO

Als uw ex-partner nog steeds geen alimentatie betaalt, dan kunt u eventueel uw alimentatie laten innen door het LBIO. Dit is het landelijk bureau voor de inning van onderhoudsbijdrage. Het bureau is gespecialiseerd in het innen van achterstallige alimentatie. U kunt bij hun ook terecht om een voorbeeldbrief te vinden om uw alimentatie zelf te innen. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat u het bedrag kan laten innen door het LBIO. Het bedrag moet officieel door de rechter zijn vastgesteld en het bedrag moet minimaal € 10 zijn. Uw verzoek mag niet ouder zijn dan 6 maanden dus schakel op tijd het LBIO in. Uw ex-partner moet wel minimaal één maand te laat zijn met betalen, voordat u het LBIO kunt inschakelen.

De kosten van het innen van alimentatie

Als u een gering bedrag per maand aan alimentatie ontvangt, dan kunnen we begrijpen dat de kosten voor het innen misschien te hoog zijn. Als u gebruik maakt van de service van het LBIO, dan betaalt u helemaal niets voor het innen van de alimentatie. De kosten die gemaakt worden om de alimentatie te innen worden wel verhaald op uw ex-partner. Doordat uw ex-partner hier vaak niet vrolijk van wordt is het verstandig om het eerst zelf te proberen. U kunt in uw brief ook uitleggen dat u de zaak anders laat oppakken door het LBIO.

Alimentatie innen door deurwaarders

Ondanks de verwoede pogingen van het LBIO kan het voorkomen dat de alimentatie nog steeds niet betaalt wordt. Natuurlijk wilt u graag geld zien u heeft er tenslotte recht op. U kunt dan eventueel de alimentatie laten innen door deurwaarders. Dit is alleen wel een verzoek die niet zomaar wordt uitgevoerd. Voordat er een gerechtsdeurwaarder langskomt wordt er een verhaal onderzoek verricht. Uiteindelijk kan besloten worden om de zaak toch over te dragen aan de deurwaarder. Het kan uiteindelijk nog 4 maanden duren voordat u het geldbedrag ontvangt. Het gebeurt soms dat het bedrag helemaal niet geïnd kan worden. U ontvangt hierover dan schriftelijk bericht. Help nodig bij het innen van alimentatie? Neem direct contact met ons op.