Appartementsrecht

Bij het kopen van een appartement is het allemaal net iets anders geregeld dan bij een woning. U krijgt namelijk te maken met het appartementsrecht. U koopt namelijk geen complete woning, maar een gedeelte van een grotere woning. In het appartementsrecht is het geregeld dat u een stukje mede-eigenaar wordt van het complex en dat u het recht heeft om hierin een woning te gebruiken. Samen met de andere appartementenbewoners bent u eigenlijk eigenaar van het complete gebouw. Doordat u ook een stukje eigenaar bent van het complex krijgt u te maken met de Vereniging van Eigenaren. Dit kan allemaal vrij ingewikkeld liggen en juridisch advies bij appartementsrecht kan van handig zijn in de praktijk. U weet dan precies wat uw rechten en plichten zijn voor de aankoop van een appartement.

Splitsingsakte in het appartementsrecht

Als u een appartement koopt dan krijgt u te maken met een verkoopovereenkomst en een splitsingsakte. Officieel is een appartementencomplex één grote woning die gesplitst wordt in meerdere kleine gebruiksruimtes oftewel de appartementen. Juridisch wordt deze opsplitsing een splitsing in het appartementsrecht genoemd. Dit is de reden dat u een splitsingsakte krijgt bij aankoop van een appartement. In deze akte wordt duidelijk met een plattegrond aangegeven wat de verschillende grenzen zijn tussen de appartementen. Daarnaast bent u samen met de andere appartementeneigenaren ook eigenaar van het gebouw. Dit betekent dat u gebruik mag maken van eventuele gezamenlijke ruimtes zoals een binnentuin, hal of het trappenhuis. De exacte tekening van de splitsingsakte staat ingeschreven bij het Kadaster en kan door iedereen opgevraagd worden.

Het regelement van de splitsing

Eén van de belangrijkste onderdelen in het appartementsrecht is het regelement van de splitsing. Hierin kunnen alle gedragsregels worden teruggevonden. Bijvoorbeeld de regels over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte. Denk aan het gebruik van de gangen, trappen etc. Als er een tuin is dan worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het onderhoud. Daarnaast moeten er vaak maandelijks gemeenschappelijke kosten betaalt worden aan bijvoorbeeld de gemeente, onderhoud en gebruikskosten. Als er een potje over is dan wordt er van dit geld bijvoorbeeld nieuwe kozijnen gekocht voor alle appartementen of wordt de hal opgeknapt. U bent tenslotte mede-eigenaar van het complex en dit is de reden dat u moet meebetalen aan het onderhoud. Het onderhoud wordt meestal georganiseerd door de Vereniging van Eigenaren. Deze staan geregistreerd bij de KVK. Het is verstandig om op te vragen of deze vereniging financieel gezond is . Als de vereniging in de rode cijfers staat dan is er een risico dat u als nieuwe eigenaar moet opdraaien voor deze kosten. Dit zijn belangrijke zaken die u juridisch even moet laten uitzoeken in het appartementsrecht.

Servicekosten

In een advertentie van een woning staat altijd omschreven: Servicekosten. In de praktijk kan het heel erg uiteenlopen wat hieronder valt bij het appartementsrecht. Soms is er bijvoorbeeld een gemeenschappelijke verwarming en moet u meebetalen aan de stookkosten. Het kunnen ook vaste posten zijn zoals het schoonmaken van de hal of het onderhouden van de liftinstallatie. Informeer altijd wat er onder deze servicekosten precies valt.

Amsterdam apartments for rent long term