Arbeidsconflict over disfunctioneren
Uw werkgever kan in zijn ogen niet tevreden zijn met het functioneren van een werknemer. Eén van de meest gebruikte ontslagredenen bij een vaste aanstelling is het disfunctioneren van een werknemer. Gelukkig kan een werkgever u niet zomaar ontslaan vanwege disfunctioneren. In feite betekend disfunctioneren dat u niet voldoet aan de functie eisen die van u verwacht worden. Maar ook onvoldoende vakkennis of inzet kan worden afgerekend als disfunctioneren. De houding of het gedrag richting een leidinggevende kan overigens ook een reden voor ontslag zijn. Juridisch advies bij een arbeidsconflict en disfunctioneren kan van belang zijn om het ontslag ongedaan te maken en uw baan te behouden.
Bewijs van uw disfunctioneren
De regels rondom het ontslag zijn sinds 1 juli 2015 een stuk strenger geworden. Een werkgever moet een dossier met bewijzen hebben waarom u niet goed functioneert binnen uw huidige functie. Dit zou moeten blijken uit verschillende functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. U moet van uw werkgever de kans hebben gekregen om uzelf te verbeteren. Er moeten verschillende waarschuwingen zijn geweest voordat u ontslagen wordt. Uit het dossier moet duidelijk op te maken zijn dat u als werkgever niet goed functioneert. Als er geen duidelijke bewijzen zijn of een goed opgebouwd dossier dan kan een ontslag omtrent disfunctioneren onterecht zijn.
Verbetertraject bij een dreigend ontslag
Na een waarschuwing gekregen te hebben moet u als werknemer de kans krijgen om u te verbeteren. De werkgever moet hiervoor een verbetertraject opstellen. Een collega moet u bijvoorbeeld gaan begeleiden of u krijgt vanuit de werkgever een cursus om uzelf te verbeteren. Aan het verbetertraject zit altijd een bepaald termijn met meerdere evaluatiemomenten. Uw werkgever moet hierin opnieuw aangeven wat er eventueel fout gaat. Het kan voorkomen dat uw werkgever nog steeds vindt dat u niet goed functioneert. In zo’n situatie gaat de werkgever opzoek naar een passend alternatief binnen de organisatie.
Ontslag via de kantonrechter
Als er volgens de werkgever geen mogelijkheid is dat uw situatie hersteld dan kunt u een ontslag via de kantonrechter verwachten. De werkgever kan u namelijk alleen via de kantonrechter ontslaan bij disfunctioneren. Uit de praktijk blijkt dat veel werkgevers hun verhaal niet hard kunnen maken bij de rechter. Er is onvoldoende bewijs dat een werknemer inderdaad disfunctioneert binnen een bepaalde functie. Doordat het lastig is om uw zaak hard te maken zal de werkgever vaak proberen een schikking te treffen. Dit probeert de werkgever door u een document te laten tekenen waarin u ontslagen bent met wederzijds goedkeuren. Het is verstandig om nooit iets te tekenen zonder juridisch advies. De kans is groot dat u de zaak gaat winnen en u eventueel recht heeft op een hogere ontslagvergoeding. Vooral omdat uw werkgever u bijna nooit vanwege disfunctioneren kan ontslaan. Helemaal niet sinds de nieuwe regelgeving waarin de werknemer nog meer beschermd wordt. Neem dus direct contact met ons op en wij geven graag een gratis juridisch advies over uw zaak. U weet dan precies waar u aan toe bent bij disfunctioneren.