Arbeidsovereenkomst
Als u een arbeidsovereenkomst aangaat, dan is het slim het contract niet direct te tekenen. Vraag uw toekomstige baas of u het contract even mee naar huis mag nemen. U kunt eventueel juridisch advies arbeidsovereenkomst inwinnen voordat u een contract tekent. Vooral als u uzelf afvraagt of sommige zaken zijn toegestaan in uw overeenkomst. Als u een overeenkomst aangaat, dan zijn er twee soorten overeenkomsten. Er is een overeenkomst voor bepaalde tijd en voor onbepaalde tijd. Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd gaat u bijvoorbeeld een contract voor een half jaar, jaar of twee jaar aan. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijgt u een vaste aanstelling binnen een bedrijf.
Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
In de arbeidsvoorwaarden van uw arbeidsovereenkomst staan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden omschreven. De primaire arbeidsvoorwaarden gaan over het loon, werktijden, arbeidsduur en het aantal vakantiedagen waar u recht op heeft. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk extra’s die u krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak of een laptop, pensioenregeling en reiskostenvergoeding. Tijdens het sollicitatiegesprek worden hierover vaak al afspraken gemaakt. Deze afspraken worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Controleer dus goed of alle afspraken in het contract staan.
Proeftijd in uw arbeidsovereenkomst
Het is normaal dat er in uw arbeidsovereenkomst een proeftijd is opgenomen. De proeftijd is bedoelt om te kijken of de overeenkomst voor beide partijen aan de verwachtingen voldoet. De proeftijd mag niet langer zijn dan twee maanden. Meestal is de proeftijd slechts één maand. Tijdens de proeftijd mogen beide partijen aangeven dat ze ermee stoppen zonder reden op te geven. Het is voor beide partijen dan niet meer verplicht om het werk af te maken. U kunt zo beide onder de arbeidsovereenkomst uit tijdens de proeftijd.
Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding mag alleen afgesproken worden als een medewerker meerderjarig is. Een concurrentiebeding wil zeggen dat de arbeidsmogelijkheden aan het einde van de overeenkomst beperkt is. U mag dan bijvoorbeeld niet bij de concurrent gaan werken als bij uw huidige bedrijf ontslag genomen heeft. Per 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om een concurrentiebeding in een vaste aanstelling mee te nemen. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag hiervan worden afgeweken. De werkgever moet goed kunnen onderbouwen waarom er toch een concurrentiebeding is opgenomen.
Relatiebeding
Een relatiebeding heeft iets weg van een concurrentiebeding. Alleen dit keer heeft het te maken met het feit dat u geen relaties mag meenemen van uw ex-werknemer. Als u weggaat en u een eigen kantoor start, dan mag u geen relaties meenemen naar uw nieuwe kantoor. Een relatiebeding is vaak pas van toepassing als uw huidige contract is afgelopen of als u zelf het contract beëindigt heeft. Er ontstaan helaas vaak juridische discussies over wat nu precies een relatie van uw werknemer is. Dit is de reden dat er tegenwoordig steeds vaker een lijst met namen van cliënten wordt toegevoegd. Wordt er geen lijst afgegeven? Dan is de kans groot dat u het relatiebeding succesvol kunt aanvechten.
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst
Bijna alle arbeidsovereenkomsten zijn voorzien van een opzegtermijn. U bent verplicht om uzelf aan dit termijn te houden. Als u dit niet doet, dan kan het gebeuren dat u een schadevergoeding aan uw werkgever moet betalen. Vaak dient de opzegging aan het einde van de maand te gebeuren en meestal een maand voordat uw nieuwe arbeidsovereenkomst begint. U kunt het beste schriftelijk opzeggen, zodat u hiervoor bewijs heeft. Er is alleen geen opzegtermijn als u met de baan stopt in uw proeftijd. Sinds 2015 heeft ook de werkgever zelf een opzegtermijn van minimaal een maand voor het einde van het contract. Als dit eerder gebeurt, dan moet de werkgever het resterende salaris gewoon overmaken en hoeft de werknemer er niet meer voor te werken.