Arbeidsvoorwaarden

Als u gaat werken bij een werknemer, dan gaat u meestal werken op bepaalde voorwaarden. Dit worden officieel de arbeidsvoorwaarden genoemd. In een arbeidsovereenkomst heb je vaak primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden zijn verplicht en zijn eigenlijk de standaard zaken waarover afspraken gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de werktijden en werkdagen in uw contract. Daarnaast zijn er afspraken over het loon en eventuele vakantiedagen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal extra’s zoals een auto of telefoon van de zaak. Deze afspraken worden niet in ieder contract opgenomen.

De arbeidsvoorwaarden volgens de cao

Als een bedrijf met een bepaald cao werkt, dan kan er worden besloten om de arbeidsvoorwaarden over te nemen. Naast de arbeidsvoorwaarden uit de cao kunnen er soms nog extra voorwaarden opgenomen worden in het arbeidscontract. Bijvoorbeeld over de werktijden of bepaalde werkdagen. Deze zijn vaak niet vastgelegd in de cao, waardoor een bedrijf hiervan kan afwijken. De arbeidsvoorwaarden die standaard in het cao staan zijn voor de meeste bedrijven verplicht om over te nemen. Hiervan mag meestal niet afgeweken worden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet verplicht om op te nemen in het contract. Iedere werkgever bepaalt of er secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Als u voor een bedrijf regelmatig op stap bent, dan kan een bedrijf u een auto van de zaak geven. Deze auto staat opgenomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kunt u ook denken aan een telefoon of een reiskostenregeling. De werkgever kan ook geregeld hebben dat u pensioen opbouwt dit staat ook aangegeven in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden

Als u na aanleiding van een sollicitatiegesprek aangenomen bent, dan kunt u afspraken gaan maken over de arbeidsvoorwaarden. Meestal wordt u voor een speciaal gesprek uitgenodigd om deze voorwaarden te bespreken. Juridisch advies over arbeidsvoorwaarden kunt u altijd bij ons inwinnen. U kunt bijvoorbeeld informeren of de voorwaarden goed zijn of dat u beter kunt overleggen over andere voorwaarden.

Het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden

Ondanks dat u al jaren voor een bepaald bedrijf werkt kan een werkgever besluiten om de voorwaarden te wijzigen. U had bijvoorbeeld een auto van de zaak, maar het bedrijf besluit dat dit niet meer nodig is en wil de auto van de hand doen. U heeft getekend dat u een auto van de zaak zou krijgen. Mag een werkgever dit dan zomaar wijzigen? Het is van belang om hierbij te kijken naar de belangen van de werkgever en de afspraken. Als de afspraken zijn overgenomen uit het cao, dan mogen deze nooit gewijzigd worden. Als u bijvoorbeeld 25 vakantiedagen krijgt en de werkgever wil dit verlagen naar 20, dan is dit niet mogelijk. Heeft u geen arbeidsvoorwaarden in het cao staan? Een werkgever kan dan opnemen in het contract dat de voorwaarden gewijzigd mogen worden. Hiervoor moet de werkgever wel een goede reden hebben. Daarnaast kan de werkgever de voorwaarden ook in goed overleg wijzigen. Heeft u toch twijfels? Het is dan slim om juridisch advies in te winnen zodat u precies weet wat uw rechten zijn in uw situatie.