Arbeidsvoorwaardengesprek
Als na een sollicitatiegesprek besloten is om voor een bepaalde kandidaat te gaan dan wordt er een arbeidsvoorwaardengesprek gepland. Tijdens dit gesprek wordt er besloten wat uw loon gaat worden en hoeveel dagen u per week gaat werken en het aantal uren. Alle voorwaarden worden opgenomen in een contract. Als u dit contract getekend heeft dan gaat u op de vastgelegde datum in dienst. Tijdens het gesprek kunt u een aantal zaken bespreken zoals de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als u eenmaal een contract gaat tekenen dan kunt u bij ons altijd juridisch advies bij arbeidsvoorwaardengesprek vragen. Wij laten u graag weten of u contract volgens de regels en wetten is opgesteld.
Onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
In uw contracten worden twee soorten voorwaarden opgenomen. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden bestaan uit het loon, de werktijden, arbeidsduur en vakantiedagen. In de secundaire arbeidsvoorwaarden staan alle extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, extra pensioenopbouw etc. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet verplicht en er kan dus nog over onderhandeld worden. Overigens kan een werkgever ook in de financiële positie zitten dat de secundaire arbeidsvoorwaarden niet mogelijk zijn.
Ga goed voorbereid naar het arbeidsvoorwaardengesprek
Doe eventueel research naar de salarissen die gevraagd worden voor dezelfde functie. Bedenk vooraf goed wat u minimaal wil verdienen en wat u maximaal wil verdienen. Eventueel kunt u hier tussenin proberen te eindigen. Begin met uw hoogste bod en u kunt zo afzakken na een lager bod. Neem de secundaire arbeidsvoorwaarden ook mee in uw onderhandeling. Een auto van de zaak kan ook financiële voordelen geven, waardoor u misschien akkoord gaat met iets minder salaris. Het is wel van belang dat u tijdens de onderhandelingen uzelf niet uit de markt prijst.
Denk na over uw onderhandelingspositie
Het is belangrijk dat u vooraf een aantal onderhandelingsposities bepaalt met de onderhandeling over uw contract. Denk na waarom u zoveel geld waard bent voor het bedrijf. U kunt dit argument aanvoeren waarom u meer zou willen verdienen dan bijvoorbeeld een collega. Verwacht het onverwachte als u uzelf voorbereid op een onderhandeling. U kunt zo niet ineens met een mond vol tanden staan en zo niet het maximale uit de onderhandeling halen.
De overeenkomst
Als u een overeenkomst heeft gesloten over de arbeidsvoorwaarden dan is het van belang dat alles schriftelijk op papier gezet wordt. Maak nooit een mondelinge overeenkomst want deze is meestal niet geldig. Meestal wordt de uiteindelijke overeenkomst binnen een paar werkdagen naar u toegestuurd. Pas als de handtekening van beide partijen eronder staat heeft u officieel een nieuwe baan. Meestal is er eerst nog een proeftijd waarna er besloten kan worden of u definitief aan de slag mag gaan binnen het bedrijf. Voordat u een overeenkomst tekent kan het slim zijn om eerst een jurist ernaar te laten kijken. U weet zo zeker dat alle afspraken zijn opgenomen en juridisch kloppen.