Bedenktijd bij koop woning

Als u de voorlopige koopovereenkomst heeft ondertekent, dan gaat uw officiële bedenktijd bij koop woning in. Binnen de wettelijke bedenktijd kunt u zonder opgaaf van reden de woning opzeggen. Dit is overigens alleen geldig als u als particulier een woning aankoopt. Als u na deze periode besluit om de woning op te zeggen, dan bent u een boete verschuldigd. Juridisch advies bij bedenktijd bij koop woning kan slim zijn. Er ontstaan regelmatig conflicten over wanneer deze bedenktijd ingaat en afloopt. Een jurist kan u uitleggen wat uw rechten en plichten zijn en wat exact uw bedenktijd is.

Wanneer begint de wettelijke bedenktijd?

Eén van de meest gestelde vragen bij het tekenen van een voorlopige koopovereenkomst is wanneer de wettelijke bedenktijd ingaat. De wettelijke bedenktijd gaat officieel in om 00.00 op de dag dat u de overeenkomst gaat tekenen. De overeenkomst eindigt om 24.00 op de derde dag na het tekenen van de overeenkomst. Als je op dinsdag de koopovereenkomst ondertekent bij de makelaar dan eindigt de bedenktijd op donderdag om 24.00. Van de drie wettelijke bedenkdagen mag slechts één dag een zaterdag, zondag of feestdag zijn. Als dit er meer zijn dan schuift de wettelijke bedenktijd een dag op.

Hoe kunt u de koop ontbinden tijdens de wettelijke bedenktijd?

Het is slim om schriftelijk een brief of e-mail te sturen dat u afziet van de koop. Doe dit inclusief datum en maak er een copy van zodat u bewijs heeft van uw opzegging. De makelaar kan zo achteraf niet zeggen dat uw brief na de wettelijke bedenktijd is opgezegd. U hoeft overigens geen reden op te geven als u binnen de wettelijke bedenktijd de koop besluit te ontbinden.

Een langere bedenktijd afspreken

Volgens de wet is de bedenktijd minimaal drie dagen. Het kan voorkomen dat u in een situatie zit waarin u langer de tijd nodig heeft om u te bedenken. Het is mogelijk om tijdens de onderhandelingen af te spreken dat u een langere bedenktijd nodig heeft. Bijvoorbeeld als uw partner op dit moment in het buitenland zit en nog niet besloten heeft om de woning te kopen. Normaal gesproken moet de partner altijd mee tekenen tenzij de woning op één naam gekocht wordt en u niet getrouwd bent. Overigens is het niet mogelijk om een kortere bedenktijd af te spreken. De drie dagen is altijd het minimum.

Wanneer heeft u geen recht op een wettelijke bedenktijd?

Er zijn uitzonderingen waarbij u geen recht heeft op een wettelijke bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de koop van een woonboot of woonwagen. Als u een woning in een veiling koopt waarbij een notaris aanwezig is dan heeft u ook geen wettelijke bedenktijd. U bent ook altijd verplicht om voordat u gaat bieden een bankgarantie af te geven aan de notaris. De notaris weet dan tot welk bedrag u mag meebieden en zal een hoger bod niet toelaten.