Beëindigen geregistreerd partnerschap

echtscheidingEen geregistreerd partnerschap heeft in Nederland dezelfde wettelijke status als een huwelijk. Er zijn slechts een paar kleine verschillen. Als u dus een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen, dan wordt er net als bij een huwelijk een scheidingsprocedure geregeld. Deze procedure is wel anders dan bij een scheiding. Zo is het ook niet mogelijk alleen van tafel en bed te scheiden. Dit is weer wel mogelijk bij een echt huwelijk. De scheidingsprocedure bij een geregistreerd partnerschap wordt een partnerschapsscheiding genoemd.

Hoe kunt u een geregistreerd partnerschap beëindigen?

Meestal hoeft u bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechtbank om uw partnerschap te beëindigen. Het is wel afhankelijk of u minderjarige kinderen heeft gekregen tijdens het partnerschap. U kunt uw partnerschap zelf beëindigen, maar dit kan ook automatisch gebeuren. Bijvoorbeeld als uw partner komt te overlijden of als u besluit om te gaan trouwen. Als u het partnerschap wilt beëindigen omdat u uit elkaar bent, dan kan dit in goede harmonie zonder de rechter. Dit kan alleen als er dus geen kinderen zijn of onenigheid. Een advocaat of notaris kan uw partnerschap beëindigen door een overeenkomst op te stellen. Hierin verklaart u dat het huwelijk duurzaam ontwricht is en dat u het partnerschap wilt beëindigen. In de overeenkomst staat net als bij een scheiding de verdeling van de goederen en de alimentatie omschreven. Is er een geschil tussen beide partners? Dan kunt u alleen uw partnerschap beëindigen via de rechter.

Geregistreerd partnerschap beëindigen door de rechter

Als u besluit om naar de rechter te gaan voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, dan wordt dezelfde procedure als bij een scheiding gestart bij de rechter. U heeft nu verplicht een advocaat nodig. Als u niet meer samen door één deur kunt, dan is het slim om een eigen advocaat te nemen. Het kan ook voorkomen dat u er samen wel uit kunt komen, maar dat er minderjarige kinderen in het spel zijn. U bent dan altijd verplicht om het geregistreerd partnerschap te laten beëindigen via de rechter. Uw advocaat kan het verzoek indienen om uw partnerschap te beëindigen. Uiteraard dient u een ouderschapsplan in te dienen die beoordeeld wordt door de rechter. De rechter kan vervolgens een beschikking opstellen om het partnerschap te beëindigen. Deze beschikking moet ingeschreven worden in het register van de burgerlijke stand. Uw partnerschap is nu officieel beëindigt.

Voorlopige voorzieningen tijdens de beëindiging van uw partnerschap

Als er veel onenigheid is over bijvoorbeeld de zorg van de kinderen of de hoogte van de alimentatie, dan kan de uitspraak al snel een jaar duren. Tot die tijd zijn er geen voorzieningen zoals het betalen van alimentatie etc. U kunt dan eventueel bij uw advocaat vragen om een voorlopige voorziening. Dit zijn tijdelijke afspraken over de zorg van de kinderen en het betalen van bijvoorbeeld de kosten van het echtelijk huis. Overleg dit gerust met uw advocaat om te achterhalen of dit mogelijk is in uw situatie.