Wat is een beëindigingsovereenkomst?

vaststellingsovereenkomstAls u akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden dan wordt er een beëindigingsovereenkomst opgemaakt ook wel bekend als beëindigingsovereenkomst. In de overeenkomst staan de afspraken die samen gemaakt worden over het ontslag. U bent namelijk verplicht om beide akkoord te gaan met het ontslag. Dit dient schriftelijk ondertekend te worden en kan niet alleen mondeling. Alleen met uw goedkeuring kan de werkgever de overeenkomst opzeggen. Hierna is het officieel een feit dat u ontslag heeft genomen met wederzijds goedkeuring. Het van belang dat u dit eigenlijk alleen doet als u al een nieuwe baan heeft gevonden. Een ontslag met wederzijdse goedkeuring kan namelijk grote gevolgen hebben. U heeft bijvoorbeeld geen recht meer op een WW-uitkering. Vraag daarom altijd om juridisch advies voor een beëindigingsovereenkomst voordat u überhaupt iets tekent.

Wat staat er in de beëindigingsovereenkomst?

Een werkgever kan eventueel de werknemer een voorstel doen om het contract op te zeggen. Met dit voorstel wordt een beëindigingsovereenkomst aangeboden. Doordat het initiatief genomen wordt door de werkgever is er een kans dat u niet verwijtbaar werkloos bent. U behoud dan gewoon het recht op een WW-uitkering. Het is wel van belang dat dit duidelijk staat omschreven in uw beëindigingsovereenkomst. Daarnaast moet er duidelijk omschreven staan dat het initiatief van de werkgever kwam. Er staat ook in de overeenkomst dat u niet ziek bent en wanneer de einddatum van het dienstverband is. Ondanks dat het een ontslag is met wederzijdse goedkeuring dient de werkgever rekening te houden met een opzegtermijn. Tijdens deze periode betaald de werkgever het loon gewoon door.

Transitievergoeding

In de beëindigingsovereenkomst staat altijd de transitievergoeding (ontslagvergoeding). Dit is meestal het cruciale punt in de overeenkomst. Als er geen reden is om u te ontslaan dan heeft u recht op een hogere vergoeding buiten de transitievergoeding. Het kan soms ook gebeuren dat u afziet van een ontslagvergoeding. In ruil voor de vergoeding blijft u langer in dienstverband. Naast het bepalen van het bedrag dient er in de overeenkomst te staan wanneer het bedrag uiterlijk uitbetaald wordt. Vaak proberen werkgevers met een beëindigingsovereenkomst onder een hoge uitkering uit te komen. Het is belangrijk om niets te tekenen totdat een jurist naar uw overeenkomst heeft gekeken. Een jurist kan bepalen of de overeenkomst in orde is en of u akkoord moet gaan met de ontslagvergoeding.

Spijt van uw instemming

Het kan gebeuren dat u al getekend heeft voordat u om juridische hulp vraagt. U heeft spijt van uw instemming tot een beëindigingsovereenkomst. Een jurist kan u helpen om de overeenkomst te vernietigen. Overigens kan u dit niet alleen zelf, maar ook uw werkgever kan op de overeenkomst terug komen en deze alsnog vernietigen. U kunt bijvoorbeeld laten weten dat u onder druk gezet bent en u niet eens bent met uw ontslag. Dit kan meestal binnen 2 weken na het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst. Schakel dus zo snel mogelijk ons in om naar de overeenkomst te laten kijken en eventueel het contract te vernietigen.

Beëindigingsovereenkomst en een WW-uitkering

Als u een WW-uitkering wil aanvragen, dan zal het UWV om de beëindigingsovereenkomst vragen. Hierin moet duidelijk staan dat u geen initiatief heeft genomen tot het ontslag en er geen ontslag nodig was. Het UWV zal vervolgens beoordelen of dit voldoende is of dat u verwijtbaar ontslagen bent. Als dit laatste wordt toegekend dan heeft u geen recht op een WW-uitkering.

Heeft u een beëindigingsovereenkomst en wilt u deze laten checken of wilt u dat wij voor u onderhandelen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.