Bemiddelingskosten huurwoning
Als u een woning gaat huren dan kan het gebeuren dat er een makelaar wordt ingezet. Als u besluit om de woning te huren dan worden er vaak bemiddelingskosten gerekend. Ondanks dat het vrij vaak voorkomt dat deze rekening naar de huurder verzonden wordt hoeft u deze officieel niet te betalen. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen waarin u wel verplicht bent om deze kosten te betalen. Toch zijn de meeste mensen er niet van op de hoogte dat ze niet verplicht zijn om de bemiddelingskosten te betalen. Juridisch advies bij bemiddelingskosten kan slim zijn. U weet dat wat uw rechten zijn bij het betalen van deze kosten.
Wanneer bent u verplicht tot het betalen van bemiddelingskosten?
Er zijn dus uitzonderingen waarbij u wel verplicht bent om de bemiddelingskosten te betalen. Bijvoorbeeld als u zelf een makelaar heeft ingeschakeld om voor u een geschikte huurwoning te vinden. U bent dan verplicht om aan deze makelaar bemiddelingskosten te betalen. U moet hiervoor wel algemene voorwaarden hebben getekend waarin deze kosten staan toegelicht. Sommige verhuurmakelaars werken ook met een bemiddelingsovereenkomst. In de overeenkomst staan o.a. de bemiddelingskosten aangeven. Het is wel slim om hier even met een jurist naar te kijken voordat u een overeenkomst of voorwaarden tekent. Als u gewoon op een advertentie heeft gereageerd van een huurwoning dan bent u niet verplicht tot het betalen van de bemiddelingskosten.
De verhuurder betaalt de bemiddelingskosten
In de praktijk hoort een makelaar de bemiddelingskosten te rekenen aan de verhuurder. U hoeft dus niet de kosten voor de bemiddeling op u te nemen. Als de verhuurder een makelaar heeft ingeschakeld om het pand te verhuren, dan moet de verhuurder de bemiddelingskosten aan de makelaar betalen.
Wat moet u doen als u bemiddelingskosten heeft betaalt?
U heeft al bemiddelingskosten betaalt omdat de verhuurmakelaar u misschien onder druk gezet heeft. De makelaar heeft misschien wel gezegd dat u anders de woning niet kunt huren. In dit soort situaties is het slim om in eerste instantie akkoord te gaan en later de makelaar aan te pakken voor het onterecht rekenen van bemiddelingskosten. U kunt de kosten namelijk later altijd terugvragen bij de bemiddelaar dit is gebleken uit een uitspraak van de rechter. Bij dit soort zaken is een verjaringstermijn van vijf jaar. U moet dus wel binnen vijf jaar proberen uw bemiddelingskosten terug te eisen. Een jurist kan u helpen om een sommatiebrief op te stellen. Met deze brief kunt u de bemiddelingskosten terugeisen. Mocht hier geen gehoor aangegeven worden, dan kunnen wij u helpen met een dagvaarding.