Bezwaarschrift boete

BoeteHet is natuurlijk niet leuk als u een boete ontvangt. Het is al helemaal niet leuk als de boete volgens u onterecht is. Gelukkig kunt u met behulp van juridisch advies een bezwaarschrift boete indienen. U kunt hiermee aantonen dat uw boete onterecht gegeven is. Dit bezwaarschrift richt u tegen de officier van justitie. Een officier van justitie kan besluiten om het bezwaarschrift niet geldig te maken. Als dit gebeurd dan wordt dit nietig verklaren genoemd. U kunt dan eventueel nog in hoger beroep gaan als uw bezwaarschrift nietig verklaard wordt. Uiteraard kan een jurist u bijstaan tijdens uw hoger beroep tegen de officier van justitie.

Het termijn van een bezwaarschrift indienen bij een boete

Het is belangrijk dat u het bezwaarschrift altijd binnen zes weken indient. In dit bezwaarschrift kunt u aangeven waarom u het onterecht vindt dat u een boete gekregen heeft. U heeft bijvoorbeeld de overtreding niet zelf begaan. Het officier van justitie heeft vervolgens 16 weken de tijd om gemotiveerd te reageren op uw bezwaarschrift. Het is van belang dat u tot die tijd de boete nog niet betaald. Als u de boete wel betaald in de tussentijd, dan gaat de officier van justitie ervanuit dat u het eens bent met de boete. Het indienen van een bezwaarschrift tijdens of na de betaling heeft dus geen nut meer. Uw bezwaarschrift wordt niet meer in behandeling genomen. Als u betaald nadat u een bezwaarschrift gestuurd heeft, dan is uw bezwaarschrift ook niet meer geldig. Denk hier dus goed over na voordat u een keuze maakt.

In beroep gaan tegen de boete

Als u het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie, dan kunt u in beroep gaan. U kunt het beroep instellen bij de kartonrechter. Hiervoor heeft u zes weken de tijd nadat de Officier van Justitie gereageerd heeft. In deze situatie betaald u wel alvast de boete ondanks dat u het hier niet mee eens bent. Als u in beroep gaat dan zal de rechter bepalen of de boete terecht of onterecht is. Als de boete onterecht is dan wordt het bedrag plus uw proceskosten door het Openbaar Ministerie terugbetaald.

Hoger beroep tegen uw verkeersboete

Het kan natuurlijk voorkomen dat u het nog steeds niet eens bent met de beslissing van de kartonrechter. U kunt dan nog eenmalig in hoger beroep tegen uw verkeersboete. U dient hiervoor naar het gerechtshof te gaan en dit kan alleen als uw boete hoger dan 70 euro is. Het gerechtshof is in Leeuwaarden en het is verstandig om hiervoor een jurist in de arm te nemen.