Bijleenregeling

Als u een woning met overwaarde verkoopt dan stopt u dit geld meestal in uw nieuwe financiering. Het kan gebeuren dat u de overwaarde liever wilt gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing uit te voeren. Dit kan alleen wel gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Als u de overwaarde van uw woning niet in uw nieuwe hypothecaire lening stopt, dan wordt dit een bijleenregeling genoemd. Als u de overwaarde niet in uw nieuwe hypotheek stopt dan mag u deze niet volledig aftrekken. U mag namelijk alleen uw hypotheek aftrekken over het bedrag dat gelijk is aan de waarde van uw woning minus de overwaarde van uw oude woning. Eventueel kunt u juridisch advies bij de bijleenregeling krijgen. U heeft dan een idee wat verstandiger is om te doen. De nieuwe woning financieren met de overwaarde of de overwaarde gebruiken voor een verbouwing van uw nieuwe woning.

Een voorbeeld van de bijleenregeling

Stel u heeft de oude woning verkocht met een overwaarde van € 20.000. Uw nieuwe woning kost € 220.000. Normaal gesproken stopt u deze € 20.000 in uw nieuwe hypotheek. U zou dan nog € 200.000 aan hypotheek nodig hebben. Als u voor € 200.000 een hypotheek afsluit, dan kunt u dit volledige bedrag gewoon aftrekken met de hypotheekrente aftrek. Stel u besluit om de overwaarde te gebruiken om een verbouwing uit te voeren. U leent dus de volledige € 220.000 bij de bank en u stopt de overwaarde van € 20.000 in de verbouwing. Ondanks dat u over € 220.000 rente betaalt kunt u maar tot € 200.000 aftrekken. Dit kan u op jaarbasis al snel tientallen tot honderden euro’s kosten. Het is dus de vraag wat voordeliger is? De bijleenregeling of toch de overwaarde gebruiken in uw nieuwe hypotheek?

Eigenwoningreserve

Het kan ook gebeuren dat u niet van plan bent om een nieuwe woning te kopen. U besluit om na de verkoop van uw oude woning een nieuwe woning te gaan huren. U zou dan in theorie geen gebruik maken van de bijleenregeling. De Belastingdienst beschouwt dit bedrag nu als een eigenwoningreserve. De € 20.000 die u verdient heeft op de verkoop van uw woning is dus een reserve pot met geld. U mag dit bedrag wel vrij besteden aan bijvoorbeeld nieuwe meubels in uw huurwoning of een verre reis. Het kan gebeuren dat u besluit om toch weer een woning te gaan kopen. Als u dit binnen 3 jaar doet dan valt u toch weer onder de bijleenregeling. Ondanks dat u het geldbedrag misschien niet meer bezit krijgt u wel minder hypotheekrenteaftrek. Ons juridisch advies zal dan zijn om de woning minimaal drie jaar te huren voordat u een nieuwe woning aanschaft.

Verhuizing naar een goedkopere woning

Het kan natuurlijk ook dat u kleiner gaat wonen. U had misschien een woning van € 300.000 en u koopt een appartement terug van € 150.000. U heeft een winst gemaakt van € 50.000 op de verkoop van uw woning. U bent dan nog steeds verplicht om de overwaarde van uw oude woning in uw nieuwe goedkopere woning te stoppen. U valt dan nog steeds onder de bijleenregeling net als bij een duurdere woning.