Boete door rood rijden

rood stoplichtAls u door rood gereden bent, dan is de kans natuurlijk groot dat u hiervoor een boete ontvangt. U kunt een boete ontvangen doordat u geflitst bent of omdat een agent u gezien heeft. De boete voor door rood rijden is niet strafrechtelijk alleen administratief. Dit betekent dat u niet hoeft voor te komen om te verklaren waarom u door rood bent gereden. Als u door een agent bent aangehouden, dan mag u wel direct een verklaring afgeven. U bent overigens niet verplicht om een verklaring af te geven bij een boete met door rood rijden. De boete wordt verder afgehandeld door Wet Mulder. U ontvangt vaak binnen een paar weken uw bekeuring per post inclusief acceptgiro voor de betaling.

Bezwaar maken tegen uw boete voor door rood rijden

U krijgt uw boete niet via het Openbaar Ministerie, maar door de Wet Mulder. U heeft daarom het recht om eventueel bezwaar te maken bij de officier van justitie. U dient uw bezwaarschrift binnen zes weken in te dienen bij het Openbaar Ministerie. U dient aan te geven waarom de boete niet terecht is. Eventueel kunt u juridische hulp bij een boete door rood rijden krijgen. U wordt zo geholpen om het bezwaarschrift in te dienen en op tijd te versturen. Uw verzoek om de boete nietig te maken kan nietig verklaard worden door het Openbaar Ministerie. U kunt dan in beroep gaan tegen de beslissing bij de kartonrechter. U dient ondertussen wel de boete al te betalen.

Naar de kartonrechter voor een boete door rood rijden

U kunt bij de kartonrechter met behulp van een advocaat uw bezwaarschrift indienen. Uiteraard dient het bezwaarschrift onderbouwd te zijn waarom u de boete niet hoort te krijgen. De kartonrechter zal bepalen of de boete terecht gegeven is of niet. Als de kartonrechter hetzelfde besluit overneemt, dan kunt u eventueel nog in hoger beroep gaan. Het hoger beroep bij een verkeersboete vind altijd plaats bij het gerechtshof Leeuwarden. Dit is het enige gerechtshof die bevoegd is om een rechtszaak aan te nemen volgens Wet Mulder. Het maakt hiervoor niet uit bij welke kartonrechter u geweest bent. U kunt dus wel gewoon in uw eigen woonplaats naar de kartonrechter toe om in beroep te gaan.

Wanneer hoeft u geen boete te betalen?

Dit verschilt natuurlijk per zaak want soms wordt er met bepaalde zaken geen rekening gehouden. U kon bijvoorbeeld niet meer stoppen voor het rode licht en de auto achter u zou achterop geknald zijn. In zo’n situatie hoeft u natuurlijk geen boete te betalen en een jurist kan dit hard maken. De boete houdt namelijk geen rekening met uw situatie en remweg. Als u de zaak weet te winnen, dan betaalt de tegenpartij in dit geval de overheid de kosten van de zaak. Het kan dus de moeite waard zijn om een bezwaar te maken tegen uw boete.