Bouwdepot
Een bouwdepot komt helaas vanwege de strengere hypotheekregels steeds minder vaak voor. Toch kan u op een later moment als u al een deel van uw hypotheek heeft afgelost alsnog een bouwdepot afsluiten. Een bouwdepot is een gereserveerd bedrag binnen uw hypotheek, waarmee u de woning kunt verbouwen. Het is eigenlijk een lening binnen uw hypotheek. Het voordeel van een bouwdepot is dat de rente die u moet betalen een stuk voordeliger is dan bij een hypothecaire lening. Het bedrag dat in het bouwdepot zit mag echt alleen gebruikt worden voor uw verbouwing. U moet dus ieder bonnetje verantwoorden als u gebruik maakt van het depot. Het bedrag staat tot die tijd geparkeerd op een bankrekening om hiervan de klussers te betalen. Juridisch bij bouwdepot kan handig zijn als u wilt weten hoe de spelregels precies in elkaar zitten.
Hoeveel geld zit er in het bouwdepot?
Voordat u een bouwdepot aan gaat vragen bij uw hypotheek is het verstandig om te berekenen wat de kosten van de verbouwing gaan worden. Eventueel kunt u hiervoor een taxatie laten uitvoeren. De taxateur kan een begroting maken van de mogelijke kosten voor een verbouwing. Naast de kosten van de verbouwing kan er ook een taxatie gemaakt worden hoeveel de woning waard wordt na verbouwing. De bank zal dit aantrekkelijk vinden omdat ze zeker weten dat de verbouwing terugverdient wordt bij een eventuele gedwongen verkoop. De geldverstrekker zal uiteindelijk definitief bepalen hoeveel geld er gegeven wordt voor in het bouwdepot.
Wanneer mag u precies geld opnemen uit het bouwdepot?
Het bouwdepot is eigenlijk per hypotheker verschillend. Sommige financieren alleen de bouwmaterialen en de mannetjes die u nodig heeft. Er zijn ook hypothekers die daarnaast de inrichting van bijvoorbeeld uw nieuwe keuken financieren. De voorwaarden staan vooraf aangegeven en een jurist kan u hier eventueel extra uitleg over geven. Vaak heeft u bonnetjes nodig om het geld echt op te kunnen nemen. Tot die tijd staat het geld geblokkeerd op een bankrekening. Het geld komt pas vrij als het bonnetje geaccepteerd wordt door het bouwdepot. Het kan dus een hele administratie kosten om alle bonnetjes mee te nemen.
De rente die u betaalt over het bouwdepot
Uiteindelijk is een bouwdepot gewoon een hypothecaire lening. Toch zijn er speciale regels voor de rente die u moet betalen. In het begin wordt er nog bijna geen geld uit het depot gebruikt. U betaalt dan een zeer klein bedrag aan rente over uw lening omdat u er eigenlijk nog helemaal geen gebruik van maakt. De hoge rente betaalt u eigenlijk alleen over het deel dat u al heeft opgenomen uit het bouwdepot. De rente staat meestal gelijk aan de rente die u over de rest van uw hypothecaire lening betaalt. De verschillende rentes die u betaalt mag u gewoon meenemen in uw hypotheekrenteaftrek. Een bouwdepot is namelijk gewoon een investering in uw eigen woning. Financieringen in uw eigen woning mag u altijd aftrekken bij de hypotheekrente aftrek. Laat u gerust adviseren over de mogelijkheden door één van onze juristen.