Bouwkundige keuring
Als u voor het eerst een woning gaat kopen, dan komt er een hoop op u af. Vaak wordt er vergeten dat u ook na de koop zelf verantwoordelijk bent voor gebreken en het onderhoud. De belangrijkste zaken kan een jurist voor u op een rijtje zetten. U heeft dan een idee wat u kunt verwachten. Naast de wettelijke bedenktijd etc. kunt u ook kiezen voor een bouwkundige keuring. Deze keuring is meestal niet verplicht tenzij de bank het zaakje niet vertrouwt. De kosten voor de keuring zijn altijd voor eigen rekening. Dit is de reden dat u het eigenlijk alleen laat uitvoeren als u de woning gekocht heeft. U kunt eventueel een clausule opnemen waarbij u af kunt zien van de koop buiten de wettelijke bedenktijd als de bouwkundige keuring te hoog uitvalt. Verborgen gebreken zoals lekkages, houtrot of betonrot komen allemaal aan het licht tijdens deze keuring.
Verschillende soorten bouwkundige keuringen
Er is eigenlijk geen standaard bouwkundige keuringen. Er zijn drie verschillende bouwkundige keuringen waar u gebruik van kunt maken. U kunt een: aankoopkeuring, verkoopkeuring of keuring bij oplevering laten uitvoeren. Bij de aankoopkeuring krijgt u een idee in welke staat de woning zich bevind als u deze gaat kopen. Bij de verkoopkeuring laat u voor de verkoop al een keuringsrapport opstellen. De verkoop kan hierdoor versneld worden omdat de koper geen keuring meer hoeft op te stellen. De keuring bij oplevering gebeurt eigenlijk bijna alleen bij de oplevering van een woning. Op de dag van de oplevering maakt een keurder een rapport op met eventuele gebreken die door de aannemer nog niet zijn opgelost. De aannemer is vervolgens verplicht om alle gebreken volgens het rapport op te lossen.
Wat doet een keurder tijdens zijn bouwkundige keuring?
De keurder zal een bezoek brengen aan de woning die u wil aanschaffen of misschien al gekocht heeft. De keurder zal de woning controleren op de staat en het onderhoud. Hierbij wordt er verder gekeken dan alleen een waarde van de woning. De keurder zal helemaal niets over de waarde zeggen, maar puur over de staat van het onderhoud. Het metselwerk wordt bijvoorbeeld op scheuren bekeken. De kruipruimte wordt gecontroleerd of deze droog is. De draagconstructie, het dak, de trappen en het tegelwerk. Alles wordt gecontroleerd en er wordt gekeken of er eventuele lekkages zijn. Als er een lekkage wordt geconstateerd dan kan er gekeken worden of de oude bewoner deze heeft opgelost. U weet zo vooraf of er verassingen zijn in de woning die u gaat kopen.
Voorkom een miskoop met een bouwkundige keuring
Als u een woning niet keurt en u komt later erachter dat er bijvoorbeeld houtrot in de woning zit, dan kan het u soms wel duizenden euro’s kosten. Een bouwkundige keuring kost u een heel stuk minder en geeft u als koper een extra zekerheid. Een bouwkundige keuring kan u ook helpen aan een hypotheek doordat de bouwkundige geen onverwachte kosten voor u als koper verwacht. Daarnaast kunt u als clausule opnemen dat u bij een bepaalt bedrag aan kosten afziet van de kosten als dit geconstateerd wordt bij een onafhankelijke bouwkundige keuring. Juridisch kan het dus slim zijn om zo’n keuring te laten uitvoeren.
Daklekkage verborgen gebrek
Water in kruipruimte
Huis gekocht cv ketel kapot
Onrechtmatige hinder
Burenrecht uitbouw
Burenrecht
Geluidsoverlast verborgen gebrek