Juridisch advies voor BV

Als u eigenaar bent van een BV, dan krijgt u al snel te maken met bedrijfsjuridisch advies. Grote bedrijven hebben vaak hun eigen juridische dienst of zijn aangesloten bij een branchevereniging waarin dit geregeld is. Als u een BV gaat starten, dan is het vaak al slim om direct juridisch advies bij BV in te schakelen. Een jurist kan u bijvoorbeeld helpen om uit te leggen wat u nu het verschil is tussen de rechtsvormen. Waarom kunt u bijvoorbeeld beter kiezen voor een BV in plaats van een VOF of eenmanszaak? Daarnaast kunt u begeleiding krijgen bij het oprichten van uw eigen BV. U kunt zo juridisch alles goed regelen bij het begin van uw eigen bedrijf.

Aansprakelijkheid

Eén van de redenen dat er voor een BV gekozen wordt heeft te maken met de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak of VOF wordt u altijd privé aansprakelijk gesteld bij conflicten of uw vermogen. U kunt zelfs uw woning kwijtraken als uw collega schulden maakt. Dit soort zaken wilt u natuurlijk liever niet meemaken. U kunt ervoor kiezen om een BV op te richten. De oprichting van een BV is duurder, dan een eenmanszaak. Toch zijn er ook veel voordelen zowel fiscaal als qua aansprakelijkheid. U bent namelijk nooit als persoon aansprakelijk voor de schulden u handelt namelijk uit naam van de BV. Uiteraard kan de BV failliet gaan, maar u kunt zelf persoonlijk niet failliet gaan. Financieel advies voor een bv.

Een BV oprichten bij de notaris

U bent voor de oprichting van een BV verplicht om naar de notaris te gaan. U kunt dus niet alleen naar de KVK gaan om uw BV in te schrijven. Vroeger moest er ook een startkapitaal zijn om een BV op te richten. Tegenwoordig is dit niet meer verplicht en dient u alleen nog de statuten op te stellen. Daarnaast dient u minimaal één eurocent te storten in het kapitaal van de BV om uw bedrijf te starten. De inschrijving van uw BV bij de KVK wordt meestal ook direct door de notaris geregeld. U hoeft dit meestal niet zelf te doen.

Conflicten als BV

Ondanks dat u niet privé aansprakelijk bent kunt u natuurlijk wel te maken krijgen met diverse conflicten als BV. Dit is de reden dat veel grote bedrijven hun eigen juridische afdeling hebben. Juridisch advies is bij conflicten uiteraard meer dan welkom. Bijvoorbeeld als een klant uw bedrijf aansprakelijk stelt voor schade die geleden is. Het is belangrijk om hierop direct een jurist te zetten. U kunt zo een eventueel conflict oplossen of via de kartonrechter aanvechten. Er kunnen niet alleen conflicten ontstaan met uw klanten, maar ook met buitenstaanders. Bijvoorbeeld een huurconflict die maar niet vanzelf wil oplossen. Of een juridisch conflict met één van uw werknemers. Het is altijd slim om uw bedrijf hiervoor goed in te dekken. Bij enige twijfel of het begin van een conflict is het altijd slim om advies in te winnen. U weet zo precies waar u als bedrijf staat binnen een bepaald conflict.