Echtscheidingsconvenant
Als u samen met uw ex-partner gaat scheiden, dan maakt u bepaalde afspraken. Bijvoorbeeld over de hoogte van de alimentatie, maar ook over de gevolgen voor beide partijen. Deze afspraken worden allemaal vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit is eigenlijk een gemeenschappelijk verzoekschrift. Samen met uw advocaat gaat u dit verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Het is verstandig om juridisch advies bij een echtscheidingsconvenant in te schakelen. Een juridisch adviseur kan u helpen om samen uw afspraken op papier te zetten en dit verzoekschrift in te dienen. Als u het echtscheidingsconvenant indient, dan kunt u binnen drie maanden gescheiden zijn.
Wie mag het echtscheidingsconvenant opstellen?
In principe stelt u samen het convenant op. Het zijn tenslotte de afspraken die u samen gemaakt heeft over de echtscheiding. Het is verstandig om uw convenant op te laten stellen door een jurist. Een jurist weet of het wettelijk verantwoord is om deze afspraken op te stellen. Als een rechter eenmaal een uitspraak heeft gedaan over de scheiding, dan is het convenant rechtsgeldig en kunt u niet meer terug. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de afspraken die u in het convenant wil zetten. Als u nauwkeurig te werk gaat met een jurist, dan weet u zeker dat er later geen problemen ontstaan.
Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?
In principe mag u werkelijk alle afspraken die u wilt maken met uw ex-partner in het echtscheidingsconvenant zetten. De onderhandelingen over de zaken in het convenant kunnen vrij emotioneel verlopen. Het is handig om hierbij mediation in te schakelen, zodat beide partijen het goed met elkaar kunnen vinden. Een jurist kan eventueel de mediator van beide partijen zijn. Het komt soms voor dat u het over bepaalde zaken niet eens kunt worden. Deze zaken komen dan niet in het convenant te staan en de rechter moet hierover buigen. Dit kan bijvoorbeeld de partneralimentatie zijn of de zorg van de kinderen. Het verzoek tot echtscheiding zal echter veel sneller verlopen als u het beide eens bent.
Een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding indienen
Als het echtscheidingsconvenant klaar is, dan kunt u samen een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding indienen. Uiteraard behoort hier het echtscheidingsconvenant bij. Als u dit beide kunt indienen, dan kan de echtscheidingsprocedure snel afgerond worden. De rechter gaat de afspraken die u samen heeft vastgelegd bekrachtigen. Uiteraard gaat dit alleen met de afspraken in het echtscheidingsconvenant. Doordat de rechter de afspraken bekrachtigd kunnen ze in de toekomst altijd afgedwongen worden. U hoeft bijvoorbeeld niet opnieuw naar de rechter als u geen partneralimentatie heeft ontvangen of te weinig alimentatie. De rechter heeft namelijk bevestigd dat uw ex-partner de alimentatie moet betalen en de hoogte van het bedrag. Als het convenant bevestigd is, dan zal de echtscheiding door de rechter uitgesproken worden. U bent nu officieel gescheiden.