Juridisch advies Eenmanszaak
De meest voorkomende rechtsvorm in Nederland is de eenmanszaak. Het is de meest eenvoudige manier om een bedrijf op te richten. Behalve een inschrijving bij de KVK is er helemaal niets voor nodig. Toch loopt u wel een aantal risico’s als u een eigen bedrijf begint. Vaak denken we alleen na over het financiële risico, maar niet over het juridisch risico. Juridisch advies bij eenmanszaak kan slim zijn want u loopt regelmatig tegen verschillende zaken aan. U bent namelijk niet alleen met uw bedrijf aansprakelijk, maar ook privé aansprakelijk als u een eenmanszaak begint. Financieel advies voor eenmanszaak.
Aansprakelijkheid bij een eenmanszaak
Bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk met zijn of haar onderneming. Dit is zowel financieel als juridisch. Als er schulden ontstaan die het bedrijf niet meer kan betalen, dan wordt dit privé verhaald. Er is dus geen afgescheiden vermogen zoals u dit wel ziet bij een BV of NV. Als u gaat trouwen, dan is het slim om te weten dat u beide verantwoordelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Als u gaat scheiden en er staan nog schulden in het bedrijf, dan dient u deze samen te betalen. Dit is de reden dat veel ondernemers onder huwelijkse voorwaarden trouwen waarbij het bedrijf wordt uitgesloten. Wij kunnen u hier alles over uitleggen als u plannen heeft om te gaan trouwen.
Juridische conflicten bij een eenmanszaak
Uiteraard kunt u net als ieder ander bedrijf te maken krijgen met juridische conflicten. Bijvoorbeeld het niet betalen van een rekening van een klant. U heeft netjes op tijd een factuur verzonden, maar de rekening wordt telkens niet betaald. Zelfs een herinnering of telefoontje blijkt niet te helpen. Het inschakelen van een incassobureau kost soms meer geld, dan u heeft. Gelukkig kunt u juridische conflicten als een niet betaalde factuur ook met een jurist verhelpen. U kunt zo uw klant officieel in gebreken stellen en uiteindelijk ervoor zorgen dat de rekening als nog betaald wordt. Er zijn natuurlijk ook andere juridische conflicten zoals een conflict met uw klant. Een klant kan bijvoorbeeld beweren dat hij/zij schade heeft opgeladen door het niet handelen volgens de afspraken. Het is slim om in dit soort situaties altijd advies in te winnen. U weet zo precies hoe u een conflict het beste kan aanpakken.
Faillissement aanvragen
Geen enkele ondernemer wil dit meemaken, maar helaas gebeurd het weleens dat u als ondernemer een faillissement moet aanvragen. Bij een eenmanszaak werkt dit proces anders dan bij een BV. De schulden worden niet meer op uw bedrijf verhaald, maar op u als privé persoon. Helaas kunt u zelf vaak geen uitstel aanvragen en zijn het uw schuldeisers die het faillissement aanvragen. Dit gebeurd meestal als er twee schuldeisers of meer zijn die hun rekeningen niet betaald krijgen. Als u er echt zelf niet meer uitkomt, dan kunt u ook zelf een faillissement aanvragen. U kunt dit doen als u minimaal twee schuldeisers heeft. Dit doet u als u de rekeningen niet meer kunt betalen en de schulden te hoog zijn opgelopen.