Eigen woning
Als u een eigen woning gaat aanschaffen, dan is het slim om uzelf er eens goed in te verdiepen. Er zijn verschillende wetten en regels, waarmee u te maken krijgt bij de aanschaf van uw eigen woning. Welke rechten en plichten heeft u bijvoorbeeld als u een eigen woning bezit? Met juridisch advies bij eigen woning bent u helemaal op de hoogte van de laatste wetten en regels. U kunt bijvoorbeeld juridisch advies inschakelen bij vragen over uw koopcontract. Als u geen aankoopmakelaar heeft dan kunt u tegen verschillende vraagstukken aanlopen. Naast vragen over de aankoop van uw woning kunt u ook tegen vragen aanlopen als u al een woning bezit. Bij een koopovereenkomst komen er bijvoorbeeld ook vragen over uw wettelijke bedenktijd of een eventueel intentieverklaring. U kunt deze vragen altijd stellen aan ons stellen
Een makelaar en de bouwkundige keuring
Het is niet verplicht om een woning aan te schaffen met een makelaar. Als u nog nooit een eigen woning gekocht heeft, dan kan een aankoopmakelaar verstandig zijn. Aan de andere kant kunt u ook veel geld besparen door geen aankoopmakelaar in dienst te nemen. Het is vaak voordeliger om bijvoorbeeld bij het koopcontract om juridisch advies te vragen. Een aankoopmakelaar heeft vaan zijn voor- en nadelen. Natuurlijk is het wel slim om een losse bouwkundige keuring uit te voeren. Dit kunt u ook regelen zonder een aankoopmakelaar. U kunt zo eventueel verborgen gebreken ontdekken en eventueel besluiten om niet op de aankoop over te gaan. Daarnaast is het slim om uw woning meteen te laten taxeren. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is een taxatie namelijk verplicht.
Een appartement of koopwoning
Er zit absoluut een juridisch verschil tussen de aankoop van een appartement of koopwoning. Bij een appartement krijgt u te maken met een vereniging van eigenaren. Het is belangrijk dat deze schuldenvrij zijn en ingeschreven zijn de kvk. Een jurist kan u eventueel helpen om te achterhalen of deze vereniging gezond is. Daarnaast krijgt u te maken met een splitsingsakte en het appartementsrecht. Het is slim om uzelf hierover goed te laten informeren.
Hypotheek en een koopwoning
In de meeste situaties is het afsluiten van een hypotheek nodig om een koopwoning aan te schaffen. U krijgt dan te maken met de Nationale Hypotheekgarantie en soms het bouwdepot. In sommige situaties is er ook nog een oude woning die eerst verkocht dient te worden. De overwaarde wordt vaak meegenomen in de hypotheek voor de nieuwe koopwoning.
De overheid en een koopwoning
Als u een woning gaat kopen, dan krijgt u ook direct te maken met de overheid en de fiscus. Aan de gemeente dient u bijvoorbeeld diverse belastingen te betalen bijvoorbeeld de jaarlijkse WOZ-waarde van uw woning. Er kan ook nog eens een erfpacht op de woning zitten waar u jaarlijks voor moet betalen. Soms dient u ook een huisvestingsvergunning aan te vragen voordat u een woning mag kopen in een bepaalde gemeente. De fiscus speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij de aanschaf van uw eigen woning. U moet bijvoorbeeld overdrachtsbelasting betalen als u een woning aanschaft. Daarnaast moet u bij de opgave van uw belasting rekening houden met het eigen woningforfait. Er verandert dus veel als u zelf een woning gaat kopen. Wij kunnen u helpen en een passend advies geven.