Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een belasting die geheven wordt aan de hand van uw inkomen bij de Belastingdienst. Ieder jaar met de jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte bent u verplicht om het eigenwoningforfait op te geven. Het eigenwoningforfait is eigenlijk een percentage van de waarde van uw woning. Het bezit van een eigen woning wordt eigenlijk gezien als een soort van extra inkomen. Ieder jaar is dit percentage weer hoger en jaarlijks wordt dit door de regering bepaalt. Het percentage wordt genomen van de Woz waarde. De Woz waarde wordt jaarlijks door de gemeente bepaalt. U betaalt dus minder belasting als uw Woz waarde lager is.

Hoe werkt het eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait werkt op basis van uw inkomen en is ingedeeld in verschillende categorieën. Afhankelijk van de WOZ waarde moet u een bepaalt percentage belasting betalen. De meeste woningen vallen in de categorie 75.000 tot 1.050.000. Als u in dit bedrag valt dan betaalt u 0,75% bijtelling bij uw inkomstenbelasting. Boven de € 1.050.000 betaalt u een zogenaamde villatax. Dit is een vast bedrag plus bijtelling 2,35 procent. Vooral voor eigenaren van villa kan het heel veel geld opleveren om de Woz waarde te laten dalen.

Hoe hoog is de belasting exact die u moet betalen?

Een percentage van 0,75% zegt u misschien niet heel veel. Stel u voor u heeft een woning gekocht van € 180.000. Hiervan wordt dan 0,75% genomen dit staat gelijk aan € 1.350. Volgens de Belastingdienst heeft u dit bedrag als extra vermogen verdient. Niet omdat u dit echt met uw werk heeft verdient, maar omdat u in het bezit bent van een eigen woning. Dit bedrag wordt bij uw inkomen geteld en hierover betaalt u belasting. De hoeveelheid belasting die u exact moet betalen is afhankelijk van uw inkomen. Vanwege de hypotheekrenteaftrek kan het voorkomen dat u uiteindelijk niets hoeft te betalen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van uw situatie.

Het verlagen van het eigenwoningforfait

Er zijn twee verschillende manieren, waarmee u het eigenwoningforfait kunt verlagen. De eerste is het verlagen van uw woz-waarde. Het percentage dat u moet betalen wordt namelijk genomen van uw woz. Bij de gemeente kunt u bezwaar maken tegen de berekende woz waarde. U ontvangt bericht over de woz waarde in januari of februari. Als uw woning fors wordt ingeschaald kunt u soms wel duizend euro of meer besparen door de woz waarde te verlagen. Het kan dus lonen om een jurist in te schakelen om hiertegen bezwaar te maken. Een andere manier is door gebruik te maken van de Wet Hillen om uw eigenwoningforfait te verlagen. Volgens deze wet mag u nooit meer woningforfait betalen dan het bedrag dat u als hypotheekrenteaftrek ontvangt. Als dit bedrag wel hoger is dan mag u dit corrigeren bij uw belastingaangifte. Helaas blijft het heel lastig om bij het bezit van een eigen koopwoning onder het eigenwoningforfait te ontkomen. U blijft helaas altijd een hoop belasting betalen als u in het bezit bent van een eigen woning.