Wat zijn de voor- en nadelen van mediation?

Mediation kan de oplossing zijn op een juridisch geschil uit de weg te ruimen voordat deze leidt tot een dure en tijdrovende rechtszaak. Het is zeker zo dat er veel voordelen aan mediation zitten. Toch blijkt in de praktijk altijd dat een voordeel niet zonder nadeel kan, en andersom. Dit betekent dat er ook wel wat nadelen van mediation te noemen zijn. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Mediation voordelen

Een groot voordeel van mediation is wel dat u veel in eigen hand kunt houden. Op de eerste plaats bent u nooit verplicht om deel te nemen aan mediation, maar laten we ervan uitgaan dat u dit wel doet. U kunt dan uw verhaal doen en u kunt door middel van mediation zelf onderhandelen. U heeft dan ook veel meer controle dan wanneer een rechter uitspraak zal moeten doen. Met mediation kan er een middenweg worden gevonden, terwijl een rechter altijd beslist in uw voordeel of uw nadeel. Mediation verloopt zo gemoedelijk mogelijk. Hierdoor bestaat er een kans dat u na de mediation nog een zekere relatie kunt behouden met de andere partij. Wanneer het tot een rechtszaak is gekomen, dan is dit in de meeste gevallen uitgesloten. Mediation is daarnaast heel alledaags. U hoeft niet in nette kleding te verschijnen en u hoeft niet na te denken over hoe u zaken onder woorden brengt. U kunt uzelf zijn en uw vrije mening geven. Er wordt vaak zelfs een wat huiselijke sfeer gecreëerd om ervoor te zorgen dat de partijen zich goed op het gemak voelen, ondanks de stress van het conflict. In de rechtszaal is dit ook zeker niet het geval.

Mediation nadelen

Mediation kan heel lang duren wanneer er geen oplossing kan worden gevonden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Wanneer een rechter uitspraak doet, dan is dit vaak op relatief korte termijn. Hierna is het gedaan met de zaak en heeft u eenvoudigweg gewonnen of verloren. Bij mediation wordt gezocht naar een middenweg die beide partijen tevreden stelt. Er is dus geen winnaar of verliezer. Als er steeds een partij is die niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kan mediation niet worden afgerond. Mediation is ook niet gratis. Natuurlijk is het wel voordeliger dan een rechtszaak, maar uiteindelijk kan mediation lang voortduren en alle gesprekken moeten worden betaald. Omdat er uiteindelijk geen schuldige wordt aangewezen, bij geslaagde mediation, kunnen de kosten niet op de andere partij worden verhaald. Mediation is het meest effectief wanneer u als partij ook in staat bent om eens door de ogen van de andere partij te kijken. Voor deze andere partij geldt uiteraard hetzelfde. Vaak is dit een probleem voor minimaal één partij.