Hoe vind ik een goede advocaat?

Het vinden van een goede advocaat vereist aandacht. U kunt natuurlijk besluiten om gewoon aan te kloppen bij het dichtstbijzijnde advocatenkantoor, maar het feit dat deze nu eenmaal in de omgeving zit betekent niet dat het ook de beste optie voor u is. U schakelt een advocaat in voor professionele hulp en ondersteuning bij uw probleem of vraagstuk op juridisch gebied. Het is belangrijk dat een advocaat ruime ervaring op dit specifieke vlak heeft, zodat u kunt rekenen op de beste juridische ondersteuning.

Controleer eerst de website van een advocaat

Tegenwoordig hebben verreweg de meeste advocaten en advocatenkantoren een zakelijke website. Hierop kunt u in de meeste gevallen al de nodige informatie vinden over de specifieke specialisaties en kennisvlakken van de advocaat of de aanwezige advocaten. De website kan u al enigszins inzicht bieden in de mogelijkheden en zorgt ervoor dat u al redelijk kunt inschatten of dit de juiste partij voor uw zaak is. Wanneer u op deze wijze een goede advocaat heeft kunnen vinden, dan is het aan te raden om telefonisch contact op te nemen om uw verdere vragen persoonlijk te stellen.

Telefonisch contact met de advocaat

U kunt vrijblijvend contact met de betreffende advocaat opnemen. Hierbij kunt u aangeven dat u de website hebt doorgenomen en dat u denkt dat deze advocaat voor u een goede partij zou zijn. Daarnaast geeft u aan dat u wel nog eerst wat vragen voor de advocaat heeft voordat u een definitieve beslissing neemt. De advocaat zal u in dit geval meestal kosteloos te woord staan of maakt met u een afspraak op een beter geschikt tijdstip voor een kosteloos adviesgesprek. Tijdens het telefoongesprek kunt u de vragen die niet door de website zijn beantwoord stellen aan de advocaat. U kunt hierbij denken aan het vragen om meer informatie over de tarieven en over eventuele soortgelijke zaken en de afloop daarvan. U kunt de advocaat ook vragen hoe deze uw kansen in de betreffende zaak inschat en of deze verwacht dat de juridische kosten betaald zullen worden door de tegenpartij.

Een advocaat met de juiste specialisaties

Schakel bij voorkeur altijd een advocaat in met de juiste specialisaties. Een advocaat heeft natuurlijk rechten gestudeerd en kan u in de meest uiteenlopende zaken van dienst zijn. Toch heeft deze zich over het algemeen extra gespecialiseerd in de zaken waar zijn of haar interesse het meest ligt. Denk bijvoorbeeld aan familierecht of arbeidsrecht. In de meeste gevallen staat op de website aangegeven welke specialisaties er zijn. Het is goed om bewust te zoeken naar een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in het vakgebied (rechtsgebied) waar uw juridische probleem of vraagstuk ook binnen valt.

Specialisatieverenigingen

Het is zo dat advocaten die zich verder hebben gespecialiseerd in een rechtsgebied kunnen toetreden tot een specialisatievereniging. Zo zijn er bijvoorbeeld de Vereniging van Letselschade Advocaten, de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland. U kunt een lidmaatschap van een vereniging natrekken bij de vereniging. U kunt er natuurlijk ook naar vragen bij de advocaat.