Hoe kan de transitievergoeding worden uitgekeerd?

De transitievergoeding kan uitsluitend worden uitgekeerd in de vorm van een netto bedrag. De werkgever is sinds 2014 verplicht om de loonheffing direct in te houden. Wel zijn er twee mogelijkheden om vervolgens toch nog een beetje belastingvoordeel te behalen. Dit is mogelijk wanneer u aantoonbaar te maken heeft met een pensioengat (pensioentekort) of middels de middelingsregeling. Wij leggen u graag uit hoe dit werkt.

Voordeel bij een pensioentekort

Om belastingvoordeel te behalen op deze wijze is het belangrijk dat u kunt aantonen dat u een pensioengat heeft, ook wel een pensioentekort. Wanneer dit het geval is, dan is het namelijk mogelijk om de netto ontslagvergoeding in het geheel of gedeeltelijk te gebruiken als inleg voor een lijfrentespaarrekening of een lijfrenteverzekering. In dit geval is het bedrag in bepaalde situaties aftrekbaar van de belasting. Wanneer u vervolgens na de pensioenleeftijd periodieke uitkeringen ontvangt, dan dient u uiteraard over deze uitkeringen wel belasting te betalen. Het is dan ook niet het geval dat u helemaal geen belasting betaalt over het bedrag, maar het is wel het geval dat u het betalen van deze belasting kunt uitstellen. Daarnaast is het zo dat u als AOW-gerechtigde minder belasting betaalt, waardoor er een voordeel ontstaat. Zoals aangegeven is dit enkel een optie wanneer u aantoonbaar te maken heeft met een pensioengat. U kunt berekenen of u een pensioentekort heeft, en hoeveel dit is, door de jaarruimte te berekenen.

Voordeel voor middel van de middelingsregeling

De middelingsregeling is een speciale regeling die wordt ingezet om te voorkomen dat mensen met sterk variërende inkomsten meer belasting moeten betalen dan mensen die een vast en stabiel inkomen hebben. In sommige gevallen is de ontslagvergoeding behoorlijk hoog, waardoor u er veel belasting over zou moeten betalen. Door een erg hoog jaarinkomen is het zo dat het mogelijk is dat u veel meer belasting betaalt dan wanneer u de ontslagvergoeding in delen zou ontvangen, waarbij de delen worden betaald over meerdere jaren. De middelingsregeling maakt het daarom mogelijk om de transitievergoeding te verspreiden over maximaal drie jaren, te beginnen in het jaar waarin u de ontslagvergoeding ontvangt. U dient het bedrag dan door drie te delen en dit op te tellen bij de jaarinkomens van de drie betreffende jaren. Omdat het dan om kleinere bedragen gaat betaalt u er in bepaalde gevallen een stuk minder belasting over.