Hoe vind ik een goede jurist?

Het vinden van een goede jurist hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten aan welke zaken u aandacht dient te besteden bij het vinden van deze specialist. Juristen zijn er in de meest uiteenlopende branches, waardoor er ook veel juristen beschikbaar zijn. Het is niet zo dat iedere jurist ook geschikt is voor uw specifieke zaak.

Een juridisch adviseur met de juiste expertise

Op de eerste plaats is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan de aanwezige specialisaties. Iedere jurist heeft wel één of meerdere rechtsgebieden waar meer kennis over aanwezig is, bijvoorbeeld door het volgen van aanvullende opleidingen of door een jarenlange ervaring. Het is goed om te zoeken naar een jurist die de juiste expertise in huis heeft voor uw specifieke zaak. Wanneer u juridisch advies wilt over familierecht, dan kunt u wel bij een jurist terecht die zich heeft gespecialiseerd in arbeidsrecht, maar een specialist in familierecht is natuurlijk beter. In de meeste gevallen kunt u op de website van een jurist, indien aanwezig, al zien waar de specialisaties van de jurist liggen. Is dit niet het geval, dan heeft u uiteraard altijd het recht om hiernaar te vragen.

Soms is specialisatie niet belangrijk

Het is niet altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de specialisaties. Het kan zijn dat u te maken heeft met een vrij algemene en relatief eenvoudige zaak, zoals bijvoorbeeld een zaak met betrekking tot een incasso. In dit geval kunt u prima gebruik maken van de advisering van iedere jurist. Het is zelfs zo dat er in Nederland zogenaamde rechtswinkels zijn waar u terecht kunt voor gratis juridisch advies dat wordt gegeven door rechtenstudenten. Deze zijn dus nog niet afgestudeerd. Voor eenvoudige zaken kunt u hier terecht voor gratis advies. Hierbij gaat het vaak ook om incassozaken. In dit geval is het dus zo dat zelfs een ‘jurist in wording’ u van het juiste advies kan voorzien. Pas uw eisen dus aan op wat u daadwerkelijk nodig heeft.

Een jurist of een advocaat inschakelen?

Een advocaat is in feite ook een jurist. Een jurist heeft de opleiding in rechten, welke we eerder hebben genoemd, afgerond. Hierna heeft deze de mogelijkheid om de procedure te doorlopen om advocaat te worden. Zonder deze opleiding kan iemand geen advocaat worden. Elke advocaat is dus ook een jurist. Dit geldt niet voor de jurist. Wanneer deze zich niet tot advocaat heeft laten beëdigen, dan is deze geen advocaat. Wanneer kiest u nu voor een jurist en wanneer kiest u voor een advocaat? Wanneer het gaat om een relatief eenvoudige zaak waarvoor er geen bijstand in een rechtszaak nodig zal zijn, dan is het vaak verstandiger om te kiezen voor een jurist. De uurtarieven van juristen liggen vaak iets lager dan de uurtarieven van een advocaat. Vermoedt u dat het wel tot een rechtszaak komt waarbij u een juridisch specialist nodig heeft om voor u te procederen? Dan is de keuze voor een advocaat beter. Deze kan immers als advocaat voor u procederen in de rechtszaal. Wanneer u echt een advocaat nodig heeft, dan volstaat een jurist niet.