Hoe vind ik een goede mediator?

Het is niet heel lastig om een mediator te vinden wanneer u in principe weinig eisen stelt aan de mediation. Er zijn veel mediators actief in Nederland en een groot deel van de Nederlandse advocaten heeft zich ook als mediator gespecialiseerd. U kunt dan ook bij veel verschillende mediators terecht. Wanneer u wel eisen stelt is het wat lastiger om de juiste mediator te vinden.

De juiste ervaring in mediation

Mediation is in de basis hetzelfde. Iedere vorm van mediation wordt georganiseerd met gesprekken met beide partijen om middels deze gesprekken een oplossing te vinden voor het juridische probleem. Dit is de basis van mediation en het uitgangspunt is altijd hetzelfde. Toch kunt u zich voorstellen dat mediation bij een zaak binnen het arbeidsrecht er heel anders aan toe gaat dan mediation bij een zaak binnen het familierecht, bijvoorbeeld. Het kan dan ook zijn dat u graag wilt dat de mediator waar u gebruik van gaat maken veel ervaring heeft binnen het rechtsgebied waar uw zaak binnen valt. In dit geval wordt het wat lastiger om de juiste mediator te vinden. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat u eisen stelt op het gebied van locatie. Bent u bereid om verder te reizen of om voor de mediator reiskosten of de huur van een locatie in de buurt te betalen? Wanneer u hier niet toe bereid bent, dan wordt u uiteraard ook beperkt in uw keuze.

Het Nederlands Mediation Instituut

In ons land bestaat er zoiets als het Nederlands Mediation Instituut. Dit is een beroepsorganisatie voor mediators, zoals we bijvoorbeeld de Nederlandse Orde van Advocaten kennen voor advocaten. Een mediator mag niet zomaar lid worden van deze beroepsorganisatie. Deze mag alleen toetreden wanneer deze voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van opleiding en kwaliteit. Een mediator die bij het Nederlands Mediation Instituut is aangesloten voldoet dan ook gegarandeerd aan deze eisen. Het kan daarom de moeite waard zijn om dit te controleren.

Een bezoek aan de website van de mediator

Het is altijd verstandig om de website van de mediator goed door te nemen wanneer deze een website heeft. Op de website vindt u niet alleen praktische zaken, maar u kunt er in de meeste gevallen ook meer lezen over de ervaringen en specialisaties van de mediator. Daarnaast wordt hier vaak ook aangegeven of de mediator bij het Nederlands Mediation Instituut is aangesloten. Vaak geeft een website, en dan met name ook de sfeer op de website, u al een goed idee over of de mediator geschikt is voor uw juridisch geschil of niet. U bent ook nooit verplicht om door te gaan met een mediator wanneer deze u niet aanspreekt. Wanneer u tijdens het eerste gesprek merkt dat het niet erg soepel verloopt omdat het niet goed klikt met de mediator, dan is het verstandig om een andere mediator te zoeken. Het ontbreken van een persoonlijke klik kan zorgen voor extra frustraties die u niet kunt gebruiken tijdens mediation. Overigens heeft het ontbreken van deze persoonlijke klik vanzelfsprekend niets te maken met de deskundigheid van de mediator.