Hoger beroep bij echtscheiding

EchtschiedingHet kan natuurlijk voorkomen dat u als ex-partner het niet eens bent over de beschikking van uw echtscheiding. U kunt dan in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. De zaak gaat dan opnieuw bekeken worden door het hof. U kunt eventueel met behulp van juridisch advies bij hoger beroep bij echtscheiding aankaarten waarom u in hoger beroep gaat. U bent het bijvoorbeeld niet eens met de hoogte van de alimentatie. U kunt misschien aantonen dat u de kosten van de alimentatie niet kunt dragen. In een hoger beroep zou het kunnen voorkomen dat u minder alimentatie moet betalen aan uw ex-partner. Als een hoger beroep tot dezelfde conclusie komt, dan kunt u eventueel nog naar de Hoge Raad der Nederlanden. De raad gaat de zaak niet opnieuw beoordelen, maar kijkt alleen of het recht goed is toegepast.

Binnen welk termijn kunt u in hoger beroep?

Als u in beroep wilt gaan tegen uw echtscheiding, dan is het slim om dit tijdig te doen. U heeft zowel voor het hoger beroep als het in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden 3 maanden de tijd. U moet dus maximaal binnen 3 maanden na de uitspraak van de rechter in hoger beroep gaan. Had u geen advocaat of juridische hulp bij uw echtscheiding? Dan heeft u 3 maanden de tijd vanaf het moment dat u schriftelijk de uitspraak van de rechtbank heeft ontvangen.

Voorlopige voorzieningen tijdens het hoger beroep

Het hoger beroep bij een echtscheiding neemt veel tijd in beslag. Het heeft eerst al 3 maanden geduurd voordat de zitting geweest is. Vaak gaat er bij het hoger beroep een extra periode overheen. Het kan alleen in de tussentijd wel wenselijk zijn dat er al voorlopige voorzieningen getroffen worden. Een rechter zal hier bij de eerste zitting al uitspraak over doen. U kunt tegen de voorlopige voorzieningen niet in hoger beroep gaan. Via uw advocaat kunt u eventuele voorlopige voorzieningen aanvragen. Het is slim om dit tijdens de eerste echtscheidingsprocedure te doen. In de voorlopige voorzieningen kunt u het volgende regelen:

• De zorg over de minderjarige kinderen.
• Tijdelijke alimentatie voor de ex-partner en kinderen.
• Boedelscheiding
• Het gebruik van de gemeenschappelijke woning en spullen.

Verweer voeren tijdens het hoger beroep

Het hoger beroep verloopt eigenlijk hetzelfde als de standaard echtscheidingsprocedure. De ex-partner die het hoger beroep aangaat dient alleen wel een schriftelijk verweer te voeren. Het beroepschrift zoals dit genoemd wordt zal worden ingediend door de advocaat bij de rechtbank. Net als de ex-partner is het ook voor de andere partner mogelijk om een verweer te voeren. Het hoger beroep wordt meestal mondeling behandeld en de uitspraak zal schriftelijk volgen. Deze uitspraak wordt ook een beschikking genoemd net als bij de eerste uitspraak.

In cassatie gaan

Het gebeurt bijna zelden dat ex-partners naast hoger beroep ook nog in cassatie gaan. Dit is een lange procedure van 1 tot 2 jaar en vaak erg kostbaar. Tijdens de cassatie wordt er alleen gekeken of de rechtbank formele fouten gemaakt heeft. Het is dus de vraag of het in cassatie gaan de moeite waard is.