Huis kopen zonder makelaar

Het is niet verplicht om bij de aankoop van een woning een makelaar in te schakelen. U kunt gewoon zonder makelaar een woning kopen. Dit heeft voordelen, maar uiteraard ook nadelen. In Nederland kennen we twee soorten makelaars: een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om een woning te verkopen en een aankoopmakelaar wordt door de koper ingeschakeld om te onderhandelen en de koopovereenkomst te regelen. Mocht u echt zelf een woning gaan kopen dan is het wel slim om ons in te schakelen. U kunt dan uw koopovereenkomst juridisch laten nakijken voordat u tekent.

Het voordeel van een huis kopen zonder makelaar

Eén van de grootste voordelen van een huis kopen zonder makelaar is dat het goedkoper is. U kunt 1 tot 2% van de koopsom besparen door geen gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Nog een voordeel is dat je rechtstreeks contact hebt en invloed over de onderhandelingen. Er kan dus geen miscommunicatie plaatsvinden en u kunt rechtstreeks invloed uitoefenen op de onderhandelingen. Daarnaast kunt u gewoon alle tijd nemen om een beslissing te nemen zonder dat de makelaar u probeert een deal op te leggen.

Nadelen van een huis kopen zonder makelaar

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan het kopen van een huis zonder makelaar. Er zit uiteindelijk nog veel tijd en energie in het aankopen van een woning. Er komt een hoop u af en u moet een hoop regelen om de deal rond te krijgen. Daarnaast weet een aankoopmakelaar alles van het spelletje dat de verkopende partij speelt. Ze kunnen in hun database kijken wat de woning ooit gekost heeft en wat woningen in de buurt qua prijs gedaan hebben. Met deze achtergrondinformatie kunnen makelaars een stuk verder gaan in de onderhandeling. De kans is groot dat u meer geld ervan af kunt halen met een makelaar, dan zonder makelaar. Het is alleen de vraag of dit nog afweegt tegen de kosten van een aankoopmakelaar. Bij duurdere woningen zal dit zeker weten wel lonen. Nog een nadeel van een woning kopen zonder makelaar is dat u zelf het koopcontract juridisch moet controleren. Normaal gesproken regelt de makelaar dit voor u.

Koopovereenkomst

Als u uiteindelijk een woning gekocht heeft is het belangrijk dat alle afspraken zijn opgenomen in de koopovereenkomst. Het is ook van belang dat u zeker weet dat alles juridisch klopt. Teken nooit een koopovereenkomst zonder deze te laten nakijken door een juridisch adviseur. Als u dit niet laat doen en u koopt een woning zonder makelaar, dan kunt u achteraf voor nare verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld als u nog wilt ontbinden als de woning bouwkundig afgekeurd wordt. Wij kunnen u helpen om deze clausule op de juiste manier te laten opnemen in de koopovereenkomst. Zelf bezichtigen en onderhandelen is vaak geen probleem zonder makelaar, maar laat wel even uw koopovereenkomst checken.