Huisbewaring

Huisbewaring is een regelgeving waarbij u ervoor kiest om tijdelijk iemand anders in uw woning te laten wonen. Bijvoorbeeld als u een rondreis van drie maanden gaat maken. U kunt uw woning tijdens deze drie maanden verhuren aan een derde. Dit is soms wel mogelijk, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. U kunt niet zomaar uw huis verhuren aan derde ook niet voor een tijdelijke periode. Vaak wordt huisbewaring toegepast als de feitelijke huurder afwezig is. Bijvoorbeeld voor een stage in het buitenland of voor werk. Juridisch advies bij huisbewaring kan helpen om erachter te komen of dit is toegestaan. Studenten doen het bijvoorbeeld vaak als ze op kamers zitten en stage gaan lopen in het buitenland. Van de opbrengsten kunnen ze de huur betalen in de periode dat ze afwezig zijn.

Huurbescherming als u aan huisbewaring doet

Het kan gebeuren dat u tijdelijk een woning bewoont in de vorm van huurbewaring. Alleen de verhuurder komt eerder terug van een stage in het buitenland en vraagt u om de woning te verlaten. Als huurder vraagt u uzelf af of u nu geniet van huurbescherming. U heeft de woning tenslotte schriftelijk gehuurd voor drie maanden. Onze juristen kunnen u vertellen dat u helaas geen huurbescherming heeft bij een huisbewaring. Als de huurder dus eerder terugkomt en de woning nodig heeft voor eigen gebruik, dan bent u verplicht de woning te verlaten. Aan het einde van de huurperiode bent u ook verplicht om de woning te verlaten.

Toestemming van de verhuurder

Als u zelf huurder bent van de woning en u wilt aan huisbewaking doen, dan heeft u toestemming nodig van de verhuurder. Huisbewaking wordt ondanks dat het tijdelijk is gezien als een soort onderhuur. Het onderverhuren van een woning is illegaal tenzij er hiervoor een uitzondering wordt gemaakt in de huurovereenkomst. Mocht u geen toestemming vragen, dan kan de verhuurder de woning laten ontruimen. Niet alleen de huisbewaring komt op straat te staan, maar u mag na afloop ook niet terugkeren naar de woning. Het is dus verstandig om met toestemming van de verhuurder de woning in huisbewaring te geven. Laat eventueel uw huurovereenkomst nakijken door een jurist. U kunt dan kijken of er in sommige situaties een uitzondering mag bestaan.

Huurbewaring bij proef samenwonen

Een situatie waarbij vaak toestemming wordt gegeven bij huurbewaring is het proef samenwonen. Stel u wilt graag met uw huidige partner samenwonen, maar u bent bang dat als het mislukt u de huidige woonruimte kwijtraakt. Met huurbewaring kunt u gaan proef samenwonen. U kunt dan voor één jaar uw woning aan iemand anders verhuren om de dubbele lasten te dekken. Na één jaar kunt u eventueel met de verhuurder kortsluiten dat u definitief het huurcontract overdraagt aan de huidige huurder. Vaak ziet de verhuurder dit als geen probleem zolang de woning verhuurt wordt. Mocht het samenwonen mislukken dan kan de huurbewaking zonder huurbescherming beëindigt worden en kunt u terugkeren naar uw oude woning.

Toestemming bij een koopwoning

Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat u alleen toestemming voor huurbewaring nodig heeft bij een huurwoning. Als u in het bezit bent van een koopwoning met hypotheek dan heeft u ook toestemming nodig om de woning te verhuren. Vaak gebeurt dit bij de verkoop van een woning of een langdurige ziekenhuisopname. Als u aan huurbewaring wilt doen dan heeft u officieel toestemming nodig van de gemeente en de bank. Vaak worden er bepaalde voorwaarden aan de huurbewaring gesteld. Bijvoorbeeld over de hoogte van de huur die gevraagd wordt. Wij kunnen u helpen om toestemming te vragen en de benodigde contracten te regelen voor de huurbewaring. U heeft zo alles wettelijk geregeld en er kunnen zo geen problemen ontstaan omdat u gebruik maakt van huurbewaring.