Huisvestingsvergunning woning

Het is lang niet altijd toegestaan om zomaar in een goedkope woning te gaan wonen. U heeft bij een aantal gemeentes een huisvestingsvergunning nodig om een woning te mogen kopen. U kunt alleen met deze vergunning een goedkope woning kopen of huren. Bij huurwoningen wordt er soms ook weleens om zo’n vergunning gevraagd. Voor het huren van een studentenkamer vereist meestal geen huisvestingsvergunning. Voor het aanvragen van zo’n vergunning moet u op een aantal zaken beoordeeld worden. Daarnaast moet u een aantal papieren invullen. Een huisvestigingsvergunning aanvragen? Samen met ons kunnen wij kijken of u voldoet aan de eisen en kunt u op de juiste manier de papieren invullen.

De voorwaarden van een huisvestingvergunning

Voordat u überhaupt op zoek gaat naar een koopwoning binnen een bepaalde gemeente is het slim om de voorwaarden door te nemen. U moet namelijk aan een aantal zaken voldoen om in aanmerking te komen voor de vergunning. Naast de standaard voorwaarden kan het ook gebeuren dat de gemeente zelf voorwaarden opstelt. Daarnaast bent u verplicht om de Nederlandse nationaliteit te hebben of een vreemdeling die regelmatig in Nederland verblijft.

Het verschil tussen een huisvestingsvergunning en een woonvergunning

Vaak wordt ten onrechte de huisvestingsvergunning en de woonvergunning door elkaar gehaald. Een woonvergunning heeft u alleen nodig als u wilt wonen in een woning die oorspronkelijk niet als woonruimte bedoelt is. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand dat omgebouwd wordt tot een woonruimte. Het bestemmingsplan is op dit moment anders en u heeft er dus een vergunning voor nodig om het pand officieel tot een woning te maken. Een huisvestingsvergunning heeft u alleen nodig als u binnen een bepaalde gemeente wilt wonen.

Algemene voorwaarden bij gemeentes

Een gemeente bepaalt zelf of ze een huisvestingsvergunning inschakelen of niet. Als ze er één instellen dan mogen ze zelf bepalen aan welke voorwaarden u moet voldoen. Toch zijn er wel bepaalde voorwaarden die eigenlijk altijd voorkomen. U moet namelijk aan één van de volgende drie voorwaarden voldoen om de huisvestingsvergunning te krijgen. U moet wonen, werken of studeren binnen de regio of gemeente. Dit wordt een economische binding met de gemeente genoemd. Een andere voorwaarden is dat u al woont binnen de gemeente of regio. Nog een voorwaarden is dat uw inkomen past bij de woning die u wilt kopen. U krijgt bijvoorbeeld niet meer hypotheek om in een andere gemeente een duurdere woning te kopen. Hierbij wordt er ook gekeken naar de samenstelling van uw gezin.

Heeft u altijd een huisvestingsvergunning nodig?

We lieten al eerder weten dat het per gemeente verschillend is of er een huisvestingsvergunning nodig is. In Nederland heeft ongeveer 50% van de gemeentes een systeem waarbij er om zo’n vergunning gevraagd wordt. Het is verstandig om eerst uit te zoeken of u eigenlijk wel binnen een bepaalde gemeente kunt wonen. Wij kunnen u helpen of u voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden binnen een bepaalde gemeente. Het is slim om vooraf advies in te winnen voordat u besluit een woning te kopen.