Huren en wonen
Prettig wonen is natuurlijk van belang. Helaas kan het woongenot soms flink aangetast worden door burenoverlast of problemen met uw woning. Als u een woning huurt, dan kan u problemen krijgen met lekkages etc. De huurbaas dient dit op te lossen, maar als dit niet gebeurt, dan staat u al snel voor een juridisch geschil. Een juridisch advies voor huren en wonen is vaak handig als u te maken krijgt met geschillen. Problemen kunnen zo vaak sneller opgelost worden. Ongeveer 90% van de zaken worden zelfs opgelost zonder gang naar de rechtbank. U bespaart zo uiteindelijk kosten om uw recht te halen bij uw buren of huurbaas.
Het huurrecht
Als u een woning gaat huren, dan krijgt u te maken met het huurrecht. Dit recht moet tegengaan dat u te maken krijgt met een grillige huurbaas. Helaas kunt u hier alsnog mee te maken krijgen. Gelukkig kan een jurist u helpen om de huurbaas eens goed aan te pakken. Neem bijvoorbeeld het recht dat u niet zomaar uw woning uitgezet mag worden. U moet de tijd krijgen om een andere woning te vinden. Helaas loopt u regelmatig tegen dit probleem aan als u een woning gaat huren van particulieren. Of wat dacht u van onrechtmatig onderverhuur? Maar ook achterstallig onderhoud of een extreme huurverhoging valt onder het huurrecht. U kunt zo juridisch tegen uw huurbaas ingaan. Zoek natuurlijk wel eerst uit wat uw rechtspositie in deze zaak is.
Huurovereenkomst afsluiten
Als u een woning gaat huren, dan krijgt u te maken met een huurovereenkomst. Het is slim om het contract goed na te lopen. Vooral als u een woning gaat huren van particulieren. Een verhuurder kan een contract afsluiten voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Als er problemen ontstaan tijdens uw huurperiode, dan is het slim om te achterhalen wat precies uw rechten en plichten zijn. U kunt deze vaak teruglezen in uw huurcontract, maar sommige regels zijn ook vastgelegd in de wet.
Een eigen woning kopen
Juridisch gezien komt er veel kijken bij een eigen woning kopen. Het begint allemaal met het tekenen van een koopcontract. Hierin staan zaken beschreven als de wettelijke bedenktijd, intentieverklaring en bij een appartement het appartementsrecht. Eventueel kunt u uzelf aansluiten de vereniging van eigenaren. U heeft zo juridische bijstand bij eventuele geschillen tijdens het kopen van een eigen woning. Als u een koopcontract gaat tekenen, dan is het slim om er eventueel een jurist naar te laten kijken. Soms moeten bepaalde zaken er extra in worden opgenomen en andere zaken juist weer weggehaald.
Een conflict met de buren
Helaas kiest u de buren vaak niet zelf uit en kan er hierdoor een conflict ontstaan met een burenruzie tot gevolg. Een burenruzie kan ervoor zorgen dat u niet meer prettig in uw eigen woning kunt wonen. Als u een woning huurt, dan kunt u bij een conflict eventueel de verhuurder aanspreken. De verhuurder kan eventueel bemiddelen in het conflict met de buren. Als u een koopwoning heeft dan ligt dit natuurlijk iets anders. U kunt bijvoorbeeld ruzie krijgen over de erfgrens of geluidsoverlast. In het burenrecht zijn een aantal zaken geregeld om conflicten te voorkomen. Als er toch een conflict ontstaat, dan kunt u dit eventueel voorleggen aan een jurist. Er kan gekeken worden wat officieel uw rechten en plichten zijn. Uiteindelijk kunt u kijken wie er nu eigenlijk in zijn recht staat. Als de buren hierna nog niet ophouden, dan kunt u eventueel de rechter inschakelen om het conflict definitief op te laten lossen. Uiteraard kunt u dit punt beter wel proberen te voorkomen om hoge kosten uit de weg te gaan.