Huren woning

hurenAls u voor het eerst een woning gaat huren, dan is het slim om uzelf te verdiepen in uw rechten en plichten. U krijgt namelijk vanaf het moment dat u een huurcontract ondertekend te maken met het huurrecht. Juridisch advies bij huren woning is altijd verstandig voordat u een huurcontract ondertekend. Vooral als u gaat huren bij de minder bekende vastgoedondernemers of particulieren is het slim om uzelf goed in te dekken. Laat uw contract gerust even nakijken ook als u in de toekomst bepaalde wijzigingen wil doorvoeren.

Een woning huren

Als u een woning gaat huren, dan zijn een aantal zaken wettelijk geregeld. Alleen niet alle juridische zaken zijn geregeld. Deze afspraken zijn vaak vastgelegd in het huurcontract. U kunt een woning huren op basis van twee soorten huurcontract. U kunt en woning huren voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd. In beide situaties geniet u als huurder van huurbescherming. Dit betekent dat u niet zomaar uw woning uit gezet kunt worden. Als u bijvoorbeeld een woning huurt via een particulier en deze verkoopt het huis, dan mag u niet zomaar het huis uitgezet worden. Een verhuurder daarentegen wordt ook beschermd. Zo hoeft de verhuurder geen huurachterstand te accepteren.

Huren en de huurprijs

Tot op een zekere hoogte wordt de huurprijs geregeld volgens de wet. In de uitvoeringswet huurprijzen wonen staat aangegeven wat de huurprijs mag zijn. Ook voor het verhogen of verlagen van de huur bestaan wettelijke regels. De verhuurder mag dus niet zomaar een enorme huurverhoging doorvoeren. Dit mag tevens ook niet meerdere keren per jaar, maar maximaal één keer per jaar. Als de verhuurder de huurprijs verhoogt, dan dient dit minimaal twee maanden vooraf schriftelijk aangegeven te worden. De jaarlijkse verhoging wordt door de regering vastgesteld en is meestal gelijk aan de inflatie.

Huurgeschil

Het kan altijd voorkomen dat er een huurgeschil ontstaat tussen de huurder en verhuurder van de woning. Grote organisaties zijn vaak aangesloten bij een huurcommissie waarbij u terecht kunt met een huurgeschil. Als er geen huurcommissie is, dan kunt u naar de rechtbank stappen. U kunt bijvoorbeeld een kort geding aanspannen bij een huurgeschil. Dit kan bijvoorbeeld als u een geschil heeft over de huurprijs, achterstallig onderhoud of een verhuisvergoeding. Het is slim om eerst juridisch advies in te schakelen. U weet zo van te voren of u een zaak heeft tegen de verhuurder.

Een bedrijfsruimte huren

In het huurrecht zijn niet alleen de rechten en plichten geregeld voor consumenten. U komt er ook rechten en plichten tegen bij het huren van uw eigen bedrijfsruimte. U heeft net als een consument bijvoorbeeld huurbescherming. Als er bepaalde afspraken niet wettelijk afgesproken zijn, dan kunt u deze laten opnemen in het huurcontract. In tegenstelling tot de verhuur van woningen zijn de meeste zaken bij een bedrijfsruimte geregeld recht. De meeste regels zijn van dwingend aard dit wil zeggen dat u niet mag afwijken van de wet. U heeft wel minder bescherming als huurder vergeleken met een consument. De overeenkomst is bij een bedrijfsruimte ook meest voor een bepaalde tijd. Volgens de wet heeft u een overeenkomst van maximaal 2 jaar, 2 tot 5 jaar, 5 tot 10 jaar of 10 jaar of langer. Het is altijd verstandig om een jurist naar uw overeenkomst te laten kijken. Vooral omdat u als ondernemer vaak minder beschermd bent.