Juridisch advies internetrecht

internetrechtInternetrecht is vrij nieuw, maar komt steeds vaker voor in ons dagelijks leven. We krijgen ermee te maken als consument, maar ook als bedrijf. Bijvoorbeeld als u als consument iets koopt op het internet. U kunt bijvoorbeeld ook denken aan het auteursrecht of geschillen met de provider. Juridisch advies internetrecht is tegenwoordig steeds vaker nodig om geschillen op te lossen. U kunt zo aantonen dat u in uw recht staat en u eventueel recht heeft op een schadevergoeding of ontbinding van de koop.

Geschillen met provider

Als u geschillen heeft met uw internetprovider en uw zaak is terecht, dan kunt u eventueel juridische stappen zetten. Het is wel belangrijk dat u eerst zelf probeert een geschil op te lossen. Als u er zelf niet uit kan komen of als de oplossing niet voldoende is, dan kunt u gebruik maken van uw internetrecht. Het is prettig als u juridisch uw recht kunt halen bij uw provider. Sinds 2007 is er zelfs een onafhankelijke geschillencommissie waar u met problemen terecht kunt. Wij kunnen u helpen om uw geschil hard te maken bij de commissie.

Geschillen over webwinkelen

U bent niet tevreden over de service of uw product is niet naar wens. Helaas lossen lang niet alle webwinkels dit professioneel op. Natuurlijk heeft u volgens het internetrecht dezelfde rechten als in een gewone winkel. U moet binnen 14 dagen gewoon kunnen retourneren en eventuele geschillen oplossen. Natuurlijk wil zowel een webwinkel als de consument een dure rechtszaak proberen te voorkomen. Dit is de reden dat er in de EU een speciale geschillen commissie voor webshops is. Consumenten kunnen hier hun klacht indienen en binnen 90 dagen moet er zonder rechtsgang een oplossing zijn. De nieuwe regels rondom internetrecht en webwinkelen zijn zelfs in de EU vastgelegd. Dit wil zeggen dat de regels in ieder EU land hetzelfde zijn en het internetrecht gelijk getrokken is.

Auteursrecht op internet

Net als bij het geschreven woord is er ook auteursrecht op internet. Er is toestemming van de maker nodig om teksten, foto’s etc. op het internet te mogen plaatsen. Uiteraard mag u wel uw eigen teksten en foto’s op het internet plaatsen. Uw eigen foto’s zijn tenslotte voorzien van uw eigen rechten. Het is een veel voorkomend misverstand dat u alles wat op het internet staat gewoon mag kopiëren en gebruiken. De regel het staat al online, dus iedereen mag er gebruik van maken is niet rechtsgeldig. U dient overal toestemming voor te vragen en als die geschonden wordt, dan kunt u hier een zaak van maken. Zelfs foto’s van Facebook vallen onder het auteursrecht op internet en mogen niet zomaar gebruikt worden. Win gerust juridisch advies in als u te maken krijgt met auteursrecht op het internet. U weet zo precies wat uw rechten zijn als u foto’s of teksten op het internet plaatst.

Privacy en spamming op het internet

Net als in het gewone leven heeft u ook recht op privacy op het internet. Dit is de reden dat er toestemming gevraagd moet worden vanwege het gebruik van cookies op een website. In de wet zijn verschillende regels vastgelegd op het gebied van privacy wetgeving op het internet. Voor bedrijven zijn er ook regels op het gebied van spam. U mag als bedrijf niet zomaar een ander bedrijf of een consument per e-mail benaderen. Als u dit wil doet dan gaat u in tegen de spamregels en kunt u te maken krijgen met boetes. Informeer altijd naar de regels rondom mailverkeer op het internet voordat u een mail de deur uitstuurt.