Wat is lijfrente precies?

Een lijfrente is een periodieke uitkering die wordt ontvangen van een levensverzekering. Deze periodieke uitkering wordt uitsluitend gestart wanneer de verzekeringsnemer voor een bepaalde datum overlijdt of juist na een bepaalde datum nog leeft. Wanneer u komt te overlijden vóór de vastgestelde datum, dan wordt de lijfrente uitgekeerd aan de nabestaanden. Het afsluiten van een lijfrenteverzekering is daarom een goed idee wanneer u een aanvulling op uw pensioen nodig heeft of wilt realiseren. U kunt een eenmalige inleg doen met uw kapitaal of u kunt maandelijks, per kwartaal of jaarlijks premie betalen om een eindkapitaal op te sparen. Uiteindelijk wordt dit kapitaal dan omgezet in lijfrente, dus een periodieke uitkering.

Hoe weet ik of de aanbieding die ik krijg goed is?

Wanneer u een lijfrenteverzekering heeft, en deze nadert het einde, dan is het goed om te weten dat u niet verplicht bent om de lijfrente aan te kopen bij de verzekeraar waar u al die jaren premie aan heeft betaald. U kunt op het moment van vrijkomen van het kapitaal zelf beslissen bij welke partij u de lijfrente aan wilt kopen. Om er zeker van te zijn dat u een goede aanbieding kiest is het daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Uiteraard kunt u hiervoor ook een financieel adviseur inschakelen.

Tijdelijke lijfrente of levenslange lijfrente?

U heeft de keuze uit een tijdelijke lijfrente of een lijfrente voor de rest van uw leven. Wel is het belangrijk dat de uitkering voldoet aan een bepaalde overlijdenskans om aan de definitie van deze periodieke uitkering te kunnen voldoen. Hoe hoog uw overlijdenskans is kan worden afgelezen op de sterftetafels. Het is zo dat de overlijdenskans minimaal 1% moet bedragen. Wanneer een vrouw van zestig jaar een periodieke lijfrente wil ontvangen, dan moet zij dus een overlijdenskans van minimaal 1% hebben. Is dit het geval? Dan kan zij voor het komende jaar de periodieke uitkeringen aanvragen. Is dit niet het geval? Dan mag zij de periodieke uitkering nog niet aanvragen.

Zelf een lijfrenteverzekering afsluiten

U heeft altijd het recht om zelf een lijfrenteverzekering af te sluiten, ook wanneer u al pensioen opbouwt bij een werkgever. De premie die u betaalt voor de lijfrenteverzekering of de eenmalige inleg wanneer u kiest voor een vaste koopsom kunnen in bepaalde situaties fiscaal aftrekbaar zijn. Uiteraard kan een adviseur dit voor u beoordelen. Voor veel mensen met een pensioengat is het aan te raden om een lijfrenteverzekering af te sluiten, maar dit hoeft zeker niet per definitie zo te zijn. Een passend advies is dan ook raadzaam.