Letselschade fietsongeluk
De fiets is in Nederland altijd een belangrijk vervoersmiddel geweest. We gebruiken de fiets om naar school te gaan of een boodschap te halen bij de supermarkt. Doordat de fiets regelmatig gebruikt wordt gebeuren er dagelijks fietsongelukken. Helaas is een fietser ook vrij kwetsbaar in het verkeer. Als een fietser wordt aangereden dan ontstaat er bijna altijd letselschade. Denk hierbij aan botbreuken, hoofd en zelfs hersenletsel. Doordat fietsers zo enorm kwetsbaar zijn in het verkeer worden ze door de wet extra beschermd. Ondanks dat de fietser zelf aansprakelijk is voor het verkeersongeval kan het gebeuren dat er nog een gedeelte van de schade op de automobilist te verhalen is. Juridisch advies bij fietsongeluk is het verstandig als u wilt weten wat de mogelijkheden zijn bij het verhalen van uw letselschade.
Aansprakelijkheid bij een fietsongeluk met automobilist
Als een fietser wordt aangereden door een automobilist, dan is de kans groot dat een automobilist aansprakelijk is voor de geleden schade. Dit komt doordat de kans op letselschade groot is. Dit staat dan ook geschreven in de wet onder artikel 185 BW. Een automobilist is volgens deze wet altijd voor 50% aansprakelijk ongeacht de omstandigheden. Het maakt dus niet uit of een fietser zonder licht rijdt of door een rood stoplicht heen rijdt. De automobilist is altijd voor minimaal 50% aansprakelijk en als het de schuld is van de automobilist dan is deze voor 100% aansprakelijk. Een automobilist moet namelijk rekening houden met de zwakkere verkeersdeelnemers en dient de schade volledig te vergoeden. Zelfs als blijkt dat eigenlijk beide bestuurders fout zijn dient er nog minimaal 50% vergoed te worden door de automobilist.
Schadevergoeding claimen bij een fietsongeluk
Als u betrokken bent geweest bij een fietsongeluk met letselschade, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Bijvoorbeeld voor de onkosten die u heeft moeten maken door uw letselschade. U heeft misschien hulp moeten inschakelen van de thuishulp en een deel hiervan betaald u zelf. Of u heeft niet meer kunnen werken en u bent zelfstandig ondernemer. De kosten kunnen dan natuurlijk extra hoog oplopen. We hebben het dan nog niet eens over de extra medische kosten die u moet maken. Therapeutische hulp is bijvoorbeeld slechts 10 behandelingen mogelijk via uw zorgverzekering. De overige behandelingen moet u zelf betalen, maar vallen natuurlijk onder de kosten die u kunt verhalen. Het is slim om direct een jurist te bellen bij letselschade. Het is voor een fietser namelijk geen enkel probleem om een schadevergoeding te claimen bij een fietsongeluk. Dit is minimaal 50% en bij kinderen jonger dan 14 jaar is dit standaard 100%.
Juridische bijstand bij letselschade
Het is slim om gebruik te maken van juridische bijstand bij letselschade. Een jurist gespecialiseerd in letselschade kan ervoor zorgen dat u deskundig advies krijgt en de maximale vergoeding. De kosten van uw jurist worden naast uw letselschade kosten volledig vergoed. Vooral bij een aanrijding op de fiets kunt u bijna altijd de maximale vergoeding eruit halen. Het is dus echt de moeite waard om zo snel mogelijk contact op te nemen met een jurist.