Letselschade – Immateriële schade
Het maakt niet uit wat voor een soort ongeluk u meemaakt bij letselschade krijgt u bijna altijd te maken met immateriële schade. Dit is een kostenpost die eigenlijk niet in geld is uit te drukken en die in overleg moet worden bepaalt. Het is een complexe taak om dit geldbedrag samen vast te stellen. Immateriële schade is namelijk emotionele schade die is ontstaan door het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u iedere dag pijn heeft of omdat u psychische problemen heeft overgehouden aan het ongeluk. Doordat er geen officiële kostenpost is voor immateriële schade wordt dit ook wel smartengeld genoemd. De rest van de schadevergoeding bestaat wel uit kostenposten en wordt materiële schade genoemd. Smartengeld wordt eigenlijk uitgekeerd om het leed van een slachtoffer te verzachten. Voor een slachtoffer geeft het smartengeld een gevoel van erkenning dat ze echt slachtoffer van het ongeluk geworden zijn. Een slachtoffer staat ook vrij om leuke dingen van dit geldbedrag te doen om het leed te verzachten.
Welke schadeposten behoren tot immateriële schade?
Voor uw eigen beeldvorming zijn er een aantal schadeposten die u kunt meenemen als immateriële schade. U weet zo welke kosten eronder vallen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan littekens die zichtbaar zijn door het ongeluk, het gemis van uw werk of hobby, lichamelijke beperkingen of psychische klachten na het ongeluk. U krijgt uiteindelijk een vergoeding voor al het leed dat u heeft meegemaakt door immateriële schade.
Wanneer heeft u recht op smartengeld?
Soms vragen slachtoffers zich af of ze wel recht hebben op immateriële schade. Hebben ze bijvoorbeeld niet alleen recht op materiële schade? In principe is het volgens de wet zo geregeld dat als u betrokken bent bij een ongeluk waaraan u geen schuld heeft u altijd recht heeft op materiële schadevergoeding. Wanneer uw letsel ook van immateriële aard is, dan heeft u ook hiervoor recht op een vergoeding. Het is ook mogelijk om als nabestaande een immateriële schadevergoeding te eisen. Bijvoorbeeld voor het leed dat is ontstaan door het verlies van een dierbare. Dit soort letselschade wordt ook wel affectieschade genoemd en kan door een jurist voor u verhaald worden bij de schuldige partij.
Immateriële schadevergoeding claimen
Het claimen van een immateriële schadevergoeding is vaak erg complex. Het is lastig om vast te stellen waar u precies recht op heeft en het kan al snel een strijd worden tussen de verzekeraar en u als slachtoffer. Veel slachtoffers hebben hier geen zin in en zijn al lang blij dat ze de materiële schade terugkrijgen. Speciaal voor deze mensen is een jurist echt een uitkomst. Een letselschadeadvocaat werkt altijd op basis van no cure, no pay. U hoeft zelf helemaal niets te doen en u hoeft ook geen dure rekeningen te betalen van de advocaat. Het enige wat u hoeft te doen is focussen op uw herstel. Uw eigen jurist regelt vervolgens alles, zodat u geen zorgen meer heeft over de schadeclaim. Neem vandaag nog contact met ons op om een schadevergoeding te claimen.