Letselschade verkeersongeval

Natuurlijk wilt u het liever niet meemaken, maar helaas kan er ook letselschade ontstaan bij een verkeersongeval. Door een verkeersongeval kan iemand tijdelijk of volledig arbeidsongeschikt raken. Als de oorzaak van uw letselschade bij een verkeersongeval bij derde ligt, dan heeft u recht op een financiële compensatie. Bijvoorbeeld als u het verkeersongeval niet veroorzaakt heeft en u achteraf last heeft van een whiplash. Het is bij letselschade wel van belang dat de schade in verband gebracht wordt met het ongeval. Als u hiermee te maken krijgt, dan is het slim om altijd juridisch advies bij verkeersongeval in te schakelen. U heeft zowel een jurist nodig bij schade, maar ook als u persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt bij een verkeersongeval.

Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

Voor het verhalen van de letselschade is het van belang dat er wordt vastgesteld wie er aansprakelijk is voor het ongeval. Wie is er schuldig aan het veroorzaken van het ongeval? Het kan gebeuren dat het onduidelijk is wie er precies de veroorzaker is van het ongeval. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er een fietser door rood reed en een auto achterop geklapt is. De fietser is dan officieel voor de helft ook aansprakelijk bij een verkeersongeval. Het is wel zo dat een fietser extra bescherming krijgt in de wet omdat het een zwakke verkeersdeelnemer is. Een auto is hierdoor bijna altijd aansprakelijk voor letselschade bij een verkeersongeval met een fietser of voetganger. Vooral bij fietsers of voetgangers tot 14 jaar is de automobilist altijd aansprakelijk ondanks dat een fietser door rood rijdt. Eventueel kunt u met juridische hulp wel aantonen dat het een geval van overmacht was. U kon bijvoorbeeld echt niet meer remmen doordat de fietser door rood reed.

Het claimen van letselschade bij fietsers

Heeft u tijdens het fietsen letsel opgelopen? Ondanks dat u zelf deels schuldig was heeft u misschien recht op een vergoeding of financiële compensatie. Zoals we al eerder uitgelegd heeft hoort u tot de zwakkere verkeersdeelnemers. Een auto is hierdoor al snel aansprakelijk bij een verkeersongeval. Een jurist kan u helpen om de schade te claimen bij de veroorzaker van het ongeluk.

Het claimen van letselschade bij automobilisten

In de meeste situaties is letselschade direct duidelijk, maar het kan ook voorkomen dat de klachten pas later optreden. Het is belangrijk dat eventueel letsel direct genoteerd wordt door artsen of ambulance personeel ter plaatsen. Of laat een schriftelijke bevestiging van uw letsel opstellen door uw eigen huisarts. Het is belangrijk dat de artsen een verband vaststellen tussen het ongeluk en het ontstaan van het letsel. Als dit vlak na het ongeluk gebeurd dan is dit niet heel lastig. Als u pas na enige tijd last krijgt van letsel, dan is het vaak lastig om dit nog te claimen. Een letselschade specialist kan u eventueel helpen om als nog een financiële compensatie te krijgen voor het ontstaan van letsel. Neem gerust contact op met een jurist om hierover meer informatie te krijgen.