Loonmatiging
Een loonmatiging kan binnen het bedrijfsleven verschillende dingen betekenen. Over het algemeen gesproken betekent het dat u minder loon uitbetaalt krijgt. Dit kan tijdelijk zijn of uw loon wordt teruggebracht omdat er minder geld verdient wordt binnen het bedrijf. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een werkgever besluit om minder loon te betalen. Het betalen van minder loon mag echter niet zomaar. Juridisch advies bij loonmatiging is verstandig om te weten waar u precies recht op heeft. U weet dan precies wat uw rechtspositie is en of uw werkgever zomaar uw loon mag verlagen. Ondanks dat uw werkgever u een reden geeft kan het gebeuren dat deze reden niet rechtsgeldig is. In de wet wordt de werknemer vaak extra beschermd en is de kans groot dat de reden niet rechtsgeldig is. U heeft namelijk bijna altijd recht op loon zelfs als u niet werkt. Als een bedrijf even minder draait, dan is dit het risico van de werknemer. Te weinig werk of een afnemende omzet is het risico voor de werkgever en niet voor de werknemer. Uw werkgever blijft verplicht om uw loon te voldoen en de loonmatiging is niet toegestaan.
Loonmatiging vanwege bedrijfseconomische redenen
Vanwege bedrijfseconomische redenen kan het voorkomen dat uw werkgever niet meer uw volledige salaris kan voldoen. Loonmatiging is hierbij niet toegestaan en zelfs als het problematisch is om uw loon te betalen, dan moet uw werkgever toch een andere manier vinden. Een werktijdverkorting via het UWV is wel mogelijk waarbij uw loon door het UWV wordt aangevuld. Het enige wat u moet doen is uzelf beschikbaar stellen om te werken. Zolang het dienstverband voortduurt blijft uw werkgever verplicht om uw loon te betalen. Een andere oplossing is om u vanwege bedrijfseconomische redenen te laten ontslaan. Hiervoor is wel toestemming nodig van het UWV. Juridisch advies bij loonmatiging is van belang om te voorkomen dat uw loon niet wordt opgeschort.
Een loonvordering instellen
Stel u voor dat uw werkgever besluit om een loonmatiging door te voeren. Dit mag absoluut niet zomaar en u kunt volgens de wet achterstallig loon alsnog opeisen. U kunt via een jurist een officiële loonvordering instellen om het loon dat u nog moet krijgen alsnog op te eisen. Eventueel kunt u hiervoor een dagvaarding instellen waarbij een advocaat niet verplicht is. Een jurist kan u hierbij eventueel wel helpen om de dagvaarding op te stellen.
Loonmatiging door de rechter
Het kan ook gebeuren dat de rechter besluit tot een loonmatiging. Bijvoorbeeld als de werkgever een rechtsgeldige reden heeft om uw loon te verlagen. Bijvoorbeeld bij een opzegging van het arbeidscontract. Juridisch kunt u dit uiteraard bij de zitting aanvechten door te laten weten dat u wel gewoon recht heeft op loon. Over het algemeen gesproken krijgt de werknemer bijna altijd gelijk. Alleen als de gevolgen echt onaanvaardbaar zijn voor de werknemer mag een loonmatiging worden uitgevoerd door de werkgever.