Mag ik concurreren met mijn werkgever wanneer er geen concurrentiebeding is?
Een concurrentiebeding wordt door de werkgever opgesteld om te voorkomen dat een werknemer, na het verlaten van de functie bij de werkgever, aan de slag gaat bij een concurrent. Het zou namelijk kunnen zijn dat de werknemer informatie deelt over de bedrijfsvoering of specifieke bedrijfsprocessen, waardoor de voormalig werkgever kan worden benadeeld. Ook kan het zijn dat de werknemer klantinformatie deelt met de nieuwe werkgever, waardoor de voormalig werkgever klanten kwijt zou kunnen raken. Dit zijn goede redenen voor een werkgever om een concurrentiebeding te laten ondertekenen. Toch kiest niet iedere werkgever hiervoor.
Wat als er geen concurrentiebeding is ondertekend?
Als er geen concurrentiebeding is ondertekend, dan bent u als werknemer vrij om te gaan werken waar u wilt wanneer u ontslag neemt of krijgt. U kunt dan ook gewoon aan de slag gaan bij een concurrerend bedrijf wanneer u dit wilt. Daarnaast heeft u ook het recht om een eigen onderneming te starten in dezelfde branche, waardoor u een directe concurrent van uw oude werkgever wordt.
Wanneer is er sprake van onrechtmatig handelen?
Zonder concurrentiebeding mag u gaan werken waar u wilt, in elke functie die u wilt. Wel is het zo dat het niet is toegestaan om onrechtmatig te handelen en daarmee uw voormalig werkgever onrechtmatige concurrentie aan te doen. Er is sprake van onrechtmatig handelen wanneer u op grote schaal contact opneemt met de zakenrelaties van uw oude werkgever en wanneer u hierbij informatie toepast die u heeft verkregen vanuit uw functie bij uw oude werkgever.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Stel, u heeft jarenlang als glazenwasser voor uw werkgever gewerkt en nu besluit u om een eigen bedrijf te starten. U wilt ook als glazenwasser aan de slag, op ZZP-basis. Voordat u daadwerkelijk ontslag neemt bij uw werkgever verzamelt u informatie over de klanten, waaronder de contactgegevens. Vervolgens neemt u ontslag. U schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel, u schaft de benodigde materialen aan en u start met het sturen van mails of het plegen van telefoontjes naar de klanten van uw voormalig werkgever. U bent bekend met het tarief van dit bedrijf en biedt de klanten een betere deal aan. In feite bent u dus, met informatie die u uit de functie bij uw voormalig werkgever heeft verkregen, klanten aan het wegkapen bij uw oude werkgever. Dit is niet toegestaan.
Wanneer uw werkgever naar de rechter stapt
U heeft zelf lange tijd voor de klanten gewerkt via uw oude werkgever en de kans is dan ook aanzienlijk dat een relatie uw voormalig werkgever op de hoogte zal stellen van het feit dat u hen heeft benaderd. De werkgever kan hierop naar de rechter stappen. De rechter moet dan beoordelen of er inderdaad sprake is van onrechtmatig handelen. In bovenstaande voorbeeld zal de rechter ongetwijfeld oordelen dat u onrechtmatig heeft gehandeld. Hierbij maakt het niet uit of er sprake was van een concurrentiebeding of een relatiebeding. Ook wanneer deze niet aanwezig waren blijft het onrechtmatig handelen en kan u een boete worden opgelegd. In de meeste gevallen zal worden besloten dat u een schadevergoeding dient te betalen aan uw oude werkgever.