Ontslag door reorganisatie of bedrijfseconomische reden

Als uw werkgever te maken heeft met tegenvallende cijfers, dan kan er besloten worden om te gaan reorganiseren. U kunt dan ontslagen worden vanwege bedrijfseconomische redenen. Dit kan betekenen dat u hiervoor in aanmerking komt om ontslagen te worden. Sinds 1 juli 2015 is het gelukkig niet zomaar meer mogelijk om iemand te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Zelfs voor één werknemer heeft de werkgever een officiële ontslagvergunning nodig van het UWV.

Aantonen van slechte resultaten binnen een bedrijf

Een bedrijf moet aan het UWV kunnen aantonen dat er echt slechte resultaten worden behaald en dat alleen een ontslag het bedrijf nog kan redden. Er moet bewijs zijn dat het noodzakelijk is dat u ontslagen wordt voor een beter bedrijfsresultaat. Als een bedrijf de slechte resultaten niet goed kan onderbouwen, dan geeft het UWV geen ontslagvergunning.

Juridische hulp bij ontslag bij reorganisatie

Ondanks dat een bedrijf een ontslagvergunning heeft gekregen van het UWV kunt u het ontslag nog wel steeds aanvechten. U kunt hiervoor naar de kantonrechter stappen. Het behoud van uw baan kan soms zwaarder wegen, dan het belang van uw werkgever. Het kan zo voorkomen dat u toch uw baan mag behouden ondanks de reorganisatie. Het kan dus verstandig zijn om juridisch advies in te schakelen bij een ontslag met reorganisatie.

Het bepalen van het ontslag bij een reorganisatie

Een bedrijf mag niet zomaar willekeurig werkgevers ontslaan met een ontslagvergunning van het UWV. Alle werknemers worden bij een reorganisatie ingedeeld in leeftijdscategorieën. De volgende leeftijdscategorieën worden bepaald: 15-24 jaar, 25-34 jaar, 35-44 jaar, 45-54 jaar en 55 jaar en ouder. Binnen iedere leeftijdscategorie wordt er gekeken welke werknemer het kortst in dienst is. De werknemer die het kortst in dienst is mag worden ontslagen. Een bedrijf kan er hierdoor voor kiezen om binnen iedere leeftijdscategorie één persoon te ontslaan die het kortst in dienst is. Normaal gesproken worden personeelsleden die al jaren in dienst zijn voor een bedrijf zo gespaard. Tenzij het gaat om een hele grote reorganisatie waarbij vrijwel iedereen weg moet binnen het bedrijf.

Ontslagregeling

Ondanks dat er een ontslagvergunning is kan een werkgever proberen om met u een ontslagregeling te treffen. In dit geval gaat het niet om een ontslag vanwege bedrijfseconomische omstandigheden, maar een ontslag met wederzijds goedkeuring. Een werkgever probeert zo de ontslagprocedure met het UWV te voorkomen. Het is belangrijk om niet direct akkoord te gaan met zo’n ontslagregeling. U kunt hierdoor soms geen aansprak meer maken op een WW-uitkering of een ontslagvergoeding. Of u krijgt een lagere ontslagvergoeding mee dan waar u recht op heeft. Het is altijd verstandig om hierbij een jurist in te schakelen om de ontslagregeling nader te bekijken.