Transitievergoeding – de gouden handdruk
Als u wordt ontslagen, dan kan het voorkomen dat u een transitievergoeding of gouden handdruk krijgt. Sinds 1 juli 2015 zijn deze regels veranderd en heeft u eerder recht op een vergoeding. U heeft nu zelfs recht op een ontslagvergoeding bij een tijdelijk contract. Vroeger had u alleen recht op een ontslagvergoeding bij een procedure via de kantonrechter. Tegenwoordig heeft u bijna altijd recht op een gouden handdruk. Juridisch advies bij ontslagvergoeding is dan ook verstandig, zodat u weet waar u recht op heeft. Naast de ontslagvergoeding kan het gebeuren dat u nog recht heeft op een aanvullende vergoeding. Dit is afhankelijk van de omstandigheden waarin u ontslag heeft gekregen.
Wanneer heeft u recht op een transitievergoeding?
U moet voldoen aan twee voorwaarden om recht te hebben op een transitievergoeding. Ten eerste dient u minimaal twee jaar in dienst geweest te zijn. Ten tweede dient u ontslagen te worden. U kunt dus geen vergoeding krijgt als u zelf ontslag genomen heeft. Dit maakt het ook van belang dat u nooit iets ondertekend bij een ontslag en u altijd overlegt met een jurist. De twee jaar dienstverband hoeft niet in vaste dienst geweest te zijn. U heeft al recht op een ontslagvergoeding als u een tijdelijk contract bij één baas gehad heeft van twee jaar. Dit kunnen ook twee contracten van één jaar geweest zijn.
De hoogte van de transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van uw inkomen en de periode waarin u gewerkt heeft. U heeft recht op 1/3 van uw maandsalaris per jaar dat u gewerkt heeft. Na 10 jaar is dit de helft van uw maandsalaris per jaar dat u gewerkt heeft. U kunt maximaal € 81.000 aan ontslagvergoeding ontvangen. Verdiend u meer dan € 81.000 per jaar en heeft u een lange periode voor uw baas gewerkt? Dan krijgt u vaak één jaarsalaris mee. Wordt u ontslagen via het UWV of de kantonrechter? Dan krijgt u vaak een extra vergoeding bovenop de ontslagvergoeding mee. Onderteken dus nooit papieren die u van uw ex-werkgever krijgt en vraag altijd om juridisch advies. U loopt zo geen geld mis waar u recht op heeft.
Wanneer heeft u geen recht op een transitievergoeding?
Ondanks dat u voldoet aan de voorwaarden voor een transitievergoeding kan het gebeuren dat u er geen recht meer op heeft. Bijvoorbeeld door ernstig verwijtbaar handelen denk aan diefstal of fraude. Of als u ontslagen wordt op of na uw pensioengerechtigde leeftijd. U heeft er ook geen recht op als u jonger bent dan 18 en u minder dan 12 uur per week heeft gewerkt. Daarnaast heeft u er geen recht op als een bedrijf failliet is of als u zelf ontslag genomen heeft. Daarnaast kan het ook zo zijn dat u een papier heeft ondertekend waarin u afziet van de transitievergoeding. Dit kan soms ook opgenomen zijn in het cao. Een juridisch adviseur kan u altijd helpen bij het bepalen van uw transitievergoeding.