Ontslagvergunning UWV werkbedrijf

Uw arbeidsovereenkomst opzeggen kan niet zomaar. Uw werkgever heeft in de meeste situaties een ontslagvergunning UWV werkbedrijf nodig om een contract op te zeggen. Een verzoek kan worden ingediend bij bedrijfseconomische redenen of bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Het verzoek dient door het UWV worden behandeld en toegewezen. Dit gebeurd vaak niet zomaar en pas als het verzoek is toegewezen mag u ontslagen worden. Ondanks dat het verzoek is toegewezen kunt u nog wel in beroep gaan tegen uw ontslag. De rechter kan soms anders oordelen over een ontslagverzoek. Schakel dus altijd ons in bij een ontslagvergunning UWV werkbedrijf.

Ontslagvergunning verplicht

Een ontslagvergunning UWV werkbedrijf is bijna altijd verplicht. Het is alleen niet nodig om een dienstverband op te zeggen tijdens de proeftijd of aan het einde van een contract. Ontslaat de werkgever u toch om bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen zonder vergunning? U kunt dan binnen 6 maanden een verzoek indienen om het ontslag te vernietigen. Het kan wel gebeuren dat uw werkgever u een document heeft laten tekenen waarin staat dat u wederzijds akkoord bent gegaan met uw ontslag. Het is dan ook verstandig om nooit iets te tekenen bij een ontslag. Overigens is een ontslagvergunning ook niet verplicht als u op staande voet ontslagen bent.

Ontslagvergunning procedure

Sinds 1 juli 2015 zijn bedrijven verplicht om een speciale ontslagvergunning procedure op te starten bij het UWV. De werkgever kan hierdoor zelf niet meer kiezen wat voor een traject opgestart wordt. Uw werkgever moet een verzoek indienen bij het UWV en het UWV zal contact met u opnemen om een verweerschrift in te dienen. U mag in uw verweerschrift aangeven waarom u het niet eens bent met uw ontslag. Een jurist kan u eventueel helpen om het verweerschrift op te stellen. Nadat u een verweerschrift heeft ingediend zal het UWV een beslissing nemen. Dit duurt meestal 4 tot 8 weken en soms nog wel langer als het een ingewikkelde situatie is.

Ontslagvergunning toegewezen

Het UWV kan vervolgens besluiten om de ontslagvergunning toe te wijzen. Ondanks dat de vergunning is toegewezen beëindigt het dienstverband niet vanzelf. Er wordt altijd nog een opzegtermijn vastgesteld. Dit termijn is minimaal één maand en soms langer afhankelijk van de duur dat u in dienst geweest bent. Als de ontslagprocedure lang geduurd heeft dan mag de werknemer deze periode aftrekken. Dit mag tot minimaal één maand resteert.

Ontslagvergunning aanvechten via de kantonrechter

Als u het niet eens bent met de uitkomst van het UWV, dan kunt u de ontslagvergunning aanvechten via de kantonrechter. De kantonrechter beoordeeld de zaak vaak een stuk strenger. Het kan dus goed dat het verzoek door de rechter alsnog wordt afgewezen. Bij het afwijzen van de vergunning blijft uw arbeidsovereenkomst gewoon in stand. Het kan ook voorkomen dat de kantonrechter een schikking treft. U krijgt dan naast de verplichte transitievergoeding nog een extra ontslagvergoeding van de kantonrechter. Vraag daarom altijd om juridisch advies bij ons zelfs als het UWV uw ontslag toewijst.