Overdrachtsbelasting woning

Als u een woning koopt dan krijgt u direct met de overheid te maken. U bent verplicht om overdrachtsbelasting te betalen. Dit is een percentage dat u betaalt over het aankoopbedrag van een woning. Als de woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar dan maakt de notaris een akte op. In deze akte worden ook alle belastingen meegenomen. De vorige bewoners hebben bijvoorbeeld belasting betaalt over het afgelopen jaar. U moet deze belasting o.a. terugbetalen en natuurlijk de overdrachtsbelasting. Op de Nota van levering staan alle bedragen inclusief de overdrachtsbelasting uitgesplitst. Op de dag van de overdracht moet dit bedrag op de rekening van de notaris staan. De notaris zorgt er vervolgens voor dat dit bedrag betaalt wordt aan de Belastingdienst. Juridisch advies bij overdrachtsbelasting kan handig zijn om een idee te krijgen van wat u kunt verwachten bij de aankoop van een woning.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van de prijs waarvoor u de woning koopt. De regering bepaalt jaarlijks het percentage belasting dat hierover betaalt dient te worden. Op dit moment is dit bedrag 2%, maar vroeger lag dit percentage een stuk hoger. Er gaan bijna altijd stemmen op om dit percentage te verhogen. Het is dus verstandig om te proberen een woning te kopen als de overdrachtsbelasting laag staat.

Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting?

Er zijn situaties waarin u geen overdrachtsbelasting betaalt. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Eén van de uitzonderingen is bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwbouwhuis. U betaalt bij een nieuwbouwwoning nooit overdrachtsbelasting omdat u de eerste eigenaar bent. De woning wordt dus niet op een ander overgedragen. U betaalt overigens ook geen overdrachtsbelasting als u de woning van een familielid erft. U kunt dan alleen erfbelasting betalen over de waarde van de woning. Het kan ook gebeuren dat u gaat scheiden en dat u de woning krijgt toebedeelt. In deze situatie betaalt u ook geen overdrachtsbelasting.

De woning binnen 6 maanden weer verkopen

U kunt een woning eventueel als investering zien en deze opknappen om vervolgens binnen 6 maanden weer te verkopen. U hoeft dan officieel geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit bedrag wordt bij de overdracht verrekent met de andere partij die wel de belasting moet betalen. Stel u heeft een woning gekocht voor € 205.000. Over 4 maanden verkoopt u de woning na een opknapbeurt voor € 225.000. De koper moet in dit geval de overdrachtsbelasting gaan betalen en dit wordt bij de notaris verrekent.

De kosten koper

Achter een prijs staat bijna altijd kosten koper. Dit betekent dat er verschillende kosten nog bijkomen en deze zijn voor de koper van de woning. Eén van de kosten die voor eigen rekening komt is de overdrachtsbelasting. In hele sommige situaties besluit de verkopende partij al deze kosten voor eigen rekening te nemen. Achter de vraagprijs staat dan de afkorting v.o.n oftewel vrij op naam. Dit komt meestal alleen voor bij nieuwbouwwoningen. U hoeft in zo’n situatie nooit overdrachtsbelasting te betalen.