Overheid
U kunt altijd een juridisch conflict krijgen met de overheid. Bijvoorbeeld door veranderingen in uw woonomgeving. Of bij het aanvragen van een vergunning voor uw eigen woning. Met juridisch advies voor overheidszaken weet u precies wat uw rechten en plichten zijn. U kunt zo eventueel een bezwaar tegen een besluit indienen. U kunt ook een bezwaar indienen als uw buren een bepaalde verbouwing gaan uitvoeren. Naast dit bezwaar kunt u een bezwaar tegen de overheid indienen bij het veranderen van het bestemmingsplan. Wij kunnen u helpen om het bezwaar op de juiste manier te onderbouwen.
Omgevingsvergunning aanvragen of bezwaar tegen aantekenen
Een omgevingsvergunning dient u eigenlijk aan te vragen voor vrijwel alles wat u graat veranderen in de omgeving van uw woning. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van een hoge boom. Of het plaatsen van een dakkapel of uitbouw. In sommige gemeentes hoeft u bij een aantal verbouwingen geen omgevingsvergunning aan te vragen. Als u het er niet mee eens bent dat uw buurman een paar meter uitbouwt, dan kunt u bezwaar aantekenen. U kunt zo voorkomen dat uw buurman een uitbouw plaatst en de zon uit uw tuin haalt.
Planschade door de overheid
U kunt eventueel een bezwaar indienen als u planschade oploopt door de overheid. Met planschade moet u denken dat uw woning door veranderingen in de omgeving minder waard wordt. De veranderingen in de omgeving moeten wel door de overheid gecreëerd worden. U heeft bijvoorbeeld een vrijstaande woning en om u heen zijn alleen weilanden. Dit uitzicht kan veel geld waard zijn voor een potentiële koper. De overheid besluit nu ineens om er een complete nieuwbouwwijk op te bouwen. Dit plan was nog niet bekend toen u deze woning ging kopen. U heeft dan te maken met planschade en u kunt hiervoor bezwaar aantekenen tegen de overheid. Het terecht wijzen van uw recht kan wel een langlopend proces zijn. Het kan wel jaren duren voordat uw verzoek terecht gewezen wordt.
Vergunningsvrij bouwen
In sommige gemeentes kunt u tegenwoordig vergunningsvrij bouwen. U kunt dan een dakkapel plaatsen tot bepaalde afmetingen voordat u een vergunning moet aanvragen. Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak kan eventueel ook vergunningsvrij. Het is wel slim om in uw eigen gemeente te informeren of u ook vergunningsvrij kunt bouwen. Laat eventueel de regels zien aan een jurist om er zeker van te zijn of u ook echt vergunningsvrij kunt bouwen.
Gebruiksvergunning
Als u besluit om uw woning aan meerdere mensen te verhuren, dan krijgt u te maken met een gebruiksvergunning. U heeft bijvoorbeeld een vergunning nodig als u een kamer gaat verhuren of als u kinderen wilt opvangen in huis. Uw woning moet hiervoor brandveilig genoeg zijn en hiervoor dient de vergunning aangevraagd te worden. De gemeente geeft dan advies over eventuele aanvullende eisen aan uw woning. Het is belangrijk om uw aanvraag voor een gebruiksvergunning professioneel op te stellen. U kunt hiervoor eventueel advies inwinnen bij een jurist voor het opstellen van uw aanvraag. U kunt hierin bijvoorbeeld aangeven wat u gedaan heeft om de brandveiligheid te verhogen. Is er bijvoorbeeld een noodplan aanwezig en eventueel een vluchtroute? Bij een gebruiksvergunning is het belangrijk dat uw woning of gebouw volledig voldoet aan alle gestelde eisen.
Bezwaar tegen de WOZ waarde
Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ waarde van de overheid? U bent dan vrij om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde. U kunt hierop flink wat geld verdienen als de rechter bepaalt dat u gelijk heeft en de waarde verlaagt wordt. Wij kunnen helpen hiervoor de juiste brief op te stellen.