Partneralimentatie

partneralimentatieAls u gaat trouwen, dan wordt er volgens de wet bepaalt dat u verplicht bent om uw partner te onderhouden. Als u gaat scheiden, dan bent u hierin voor een deel nog steeds verplicht. Vroeger was het verplicht om partneralimentatie te betalen tot aan het pensioen. Tegenwoordig is hier veel in gewijzigd en kan juridisch advies bij partneralimentatie verstandig zijn. In sommige situaties hoeft u tegenwoordig slechts een paar jaar partneralimentatie te betalen of helemaal geen alimentatie.

Duur van de partneralimentatie

Voor een ex-partner is het belangrijk hoe lang u verplicht bent om partneralimentatie te betalen. Kinderalimentatie wordt meestal betaalt tot het moment dat de kinderen een volwassen leeftijd hebben bereikt. De duur van partneralimentatie is afhankelijk van de periode dat u getrouwd bent geweest. In principe is het volgens de wet bepaalt dat u zelf afspreekt hoe lang de alimentatieplicht duurt. U kunt het bedrag dat u moet betalen bijvoorbeeld verder uitspreiden tot aan het pensioen. Of u kunt het bedrag in het vastgestelde termijn betalen. De maximale alimentatieduur is 12 jaar en dit is dus afhankelijk van de duur van uw huwelijk. De partneralimentatie eindigt eerder als één van de ex-partners komt te overlijden.

Wijziging bij de partneralimentatie

In een aantal situaties kan het voorkomen dat u de hoogte van de partneralimentatie wil wijzigen. Bijvoorbeeld als er sprake is van niet voorziende omstandigheden. U raakt bijvoorbeeld uw baan kwijt en u kunt het hierdoor niet meer financieel opbrengen om uw alimentatie te betalen. U kunt het alimentatiebedrag via de rechter laten bijstellen of zelfs op nihil stellen. Het kan ook voorkomen dat uw ex-partner gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. In dit geval kunt u ook stoppen met het betalen van de alimentatie. Het gaat hier om een wijziging in de omstandigheden. Het is verstandig om hierbij juridisch advies in te winnen en samen met een jurist de partneralimentatie te wijzigen.

Inning partneralimentatie

Helaas kan het voorkomen dat uw ex-partner ineens stopt met het betalen van de alimentatie. Als u hier wel recht op heeft en er zijn geen officiële wijzigingen, dan kunt u uw partneralimentatie innen. Een jurist kan u eventueel helpen om een professionele brief op te stellen. Als het sturen van een brief geen effect heeft, dan kunt u de zaak overdragen aan een incassobureau. Helaas zitten hier altijd kosten aan verboden en is het slimmer om de inning via een jurist te laten lopen. Neem direct contact met ons op als u hulp nodig heeft bij het innen van uw partneralimentatie.