Reiskostenvergoeding
In sommige situaties heeft een werknemer recht op een reiskostenvergoeding. Volgens de wet heeft u hier geen recht op, maar het kan wel opgenomen zijn in uw arbeidsovereenkomst of cao. Als de reiskotenvergoeding hierin is opgenomen, dan heeft u hier gewoon recht op. De reiskostenvergoeding is bedoelt om de reiskosten van uw eigen woning naar uw werk te dekken. Soms gaat dit om een benzinevergoeding of om de kosten voor het openbaar vervoer. Als u recht heeft op reiskostenvergoeding, maar deze niet ontvangt dan kunt u juridisch advies bij reiskostenvergoeding vragen. Onze juristen geven altijd een gratis eerste advies. Ze kunnen kijken naar uw rechtspositie en eventueel een plan van aanpak bedenken.
Wanneer heeft u recht op een reiskostenvergoeding?
In de wet zijn er geen regels opgenomen als het aankomt op een reiskostenvergoeding. Als u toch recht wilt hebben op een vergoeding, dan moet dit aangegeven staan in uw arbeidsovereenkomst of cao. Als u het niet kunt terugvinden in uw overeenkomst of cao dan is de kans groot dat u hier geen recht op heeft. Het is namelijk niet verplicht voor een werkgever om een reiskostenvergoeding te geven.
Hoeveel reiskostenvergoeding krijg ik?
Als u volgens de cao of arbeidsovereenkomst recht heeft op een reiskostenvergoeding dan staat dit aangegeven in uw contract. Er bestaat geen wettelijke vergoeding, waardoor uw werkgever zelf het bedrag mag bepalen. Fiscaal gezien kan het slim om de maximale reiskostenvergoeding in te zetten namelijk € 0,19 per kilometer. Dit bedrag mag uw werkgever namelijk belastingvrij aanbieden. U betaalt hier geen belasting over en uw werkgever betaalt verder ook geen belasting over. De reiskostenvergoeding dient ook uitbetaalt te worden als u vanaf het bedrijf naar een klant moet rijden. Naast een vergoeding per kilometer mag uw werkgever ook een ov-jaartrajectkaart vergoeden.
Reiskostenvergoeding bij ziekte of schorsing
Reiskostenvergoeding valt officieel niet onder loon en u betaalt hier ook geen heffingen bovenop. Doordat de reiskostenvergoeding officieel niet als loon wordt belast heeft u er ook geen rechten op als u niet naar uw werk gaat. Als u dus ziek wordt of geschorst wordt dan kunt u geen aanspraak maken op de reiskostenvergoeding. Soms worden hierover andere afspraken gemaakt bijvoorbeeld dat de reiskostenvergoeding standaard iedere maand wordt betaalt. Dit gebeurt vaak bij een ovkaart. Deze kan natuurlijk niet even een paar dagen stop gezet worden als u ziek bent.
Fiscus en de reiskostenvergoeding
Een werkgever kan onbelast u een reiskostenvergoeding geven voor alle zakelijke kilometers. Dit kan maximaal tot een bedrag van € 0,19 per kilometer. Dit is ongeacht welk vervoersmiddel u meeneemt naar uw werk. Als u geen reiskostenvergoeding heeft dan kunt u soms wel fiscaal uw reiskosten aftrekken. Dit kan als uw woon-werkverkeer meer dan 10 kilometer is. U moet dan minimaal één dag per week met het openbaar vervoer naar uw werk gaan. Alleen het openbaar vervoer is voor u privé fiscaal aftrekbaar.