Rijbewijs verloren

rijbewijsWat moet u precies doen als uw rijbewijs verloren is? Of als uw rijbewijs misschien gestolen is? Het komt regelmatig voor dat uw portemonnee gestolen wordt en hierin net uw rijbewijs zit. Het is van belang dat u nu zo snel mogelijk aangifte doet van uw verloren rijbewijs. De politie zal een proces-verbaal opmaken waarin de omstandigheden worden omschreven. Hierin wordt bijvoorbeeld aangegeven dat uw portemonnee gestolen is en dat uw rijbewijs hierin zat. Deze aangifte dient u altijd te doen bij de politie en eventueel kunt u juridisch advies bij rijbewijs verloren krijgen.

Een Nederlands rijbewijs verloren

Als u een Nederlands rijbewijs heeft en u bent deze verloren, dan dient u bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs uw proces-verbaal in te leveren. Dit proces-verbaal dient te zijn opgemaakt door een Nederlandse politieambtenaar. Het maakt hierbij niet uit of uw rijbewijs in Parijs gestolen is of in Nederland.

Een buitenlands rijbewijs in Nederland verloren

Het kan natuurlijk gebeuren dat u in Nederland rondrijdt met een rijbewijs uit bijvoorbeeld de Nederlandse Antillen of een EU rijbewijs. U heeft dan niet voldoende aan een proces-verbaal in Nederland. U moet kunnen aantonen dat het rijbewijs ook echt bestaan heeft voordat u een nieuw rijbewijs krijgt. Juridisch advies bij dit soort zaken is natuurlijk altijd prettig. U kunt zo geholpen worden om aan te tonen dat u in uw land van herkomst echt een rijbewijs gehaald heeft. U kunt deze verklaring opvragen bij een buitenlandse autoriteit.

Een nieuw rijbewijs aanvragen

Woont u in de EU, Nederland of een land uit de EVA? Dan kunt u in Nederland een nieuw rijbewijs aanvragen. U ontvangt dan een Nederlands rijbewijs vanuit de gemeente waarin u bent ingeschreven. U moet dan een pasfoto, geldig legitimatiebewijs meenemen naar uw gemeente. De gemeente zal het proces in principe op dezelfde manier behandelen als het aanvragen van een nieuw Nederlands rijbewijs. Als u uit een EU of EVA land komt dan kunt u een nationaal rijbewijs aanvragen uit het land waar u vandaan komt. Woont u in een ander land? U kunt dan eventueel uw rijbewijs aanvragen bij het RDW in Nederland.

Uw rijbewijs weer teruggevonden

Ondanks dat u het rijbewijs als verloren heeft opgegeven kan het voorkomen dat u het weer terugvind. U dient dan uw oude rijbewijs in te leveren bij de gemeente. Het rijbewijs staat namelijk officieel geregistreerd als vermist, zodat er niets mee kan gebeuren. Deze registratie kan niet worden teruggedraaid. Het gevonden rijbewijs wordt vervolgens door de gemeente vernietigd en dit wordt tevens geregistreerd bij uw gemeente.

[bsa_pro_ad_space id=7]