Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal beloningen die de werkgever geeft bovenop het loon. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat een werkgever ook secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Hierbij kunt u denken aan een auto van de zaak of een laptop. Deze voorwaarden staan allemaal genoteerd in de arbeidsovereenkomst. Als u een contract ondertekend dan kunt u altijd even informeren naar eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan dan aangeven of deze er zijn en waar u recht op heeft. U kunt altijd juridisch advies bij secundaire arbeidsvoorwaarden inwinnen als u vragen heeft over uw rechten op deze voorwaarden. In principe zijn deze voorwaarden niet verplicht en mag een baas zelf weten of u onder deze voorwaarden mag werken.

Financiële secundaire arbeidsvoorwaarden

Aan secundaire arbeidsvoorwaarden denken we vaak aan de niet-financiële voorwaarden. Toch zijn er wel degelijk financiële secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een reiskostenvergoeding. Een werkgever is niet verplicht om een reiskostenvergoeding te betalen. U kunt dit wel overeenkomen als u bijvoorbeeld ver van uw werk woont. Deze afspraken worden opgenomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Andere financiële voorwaarden kunnen bijvoorbeeld een winstdeling zijn als een bedrijf een bepaalde omzet behaald. Of een dertiende maand die aan het einde van het jaar wordt betaald.

Overige secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de financiële arbeidsvoorwaarden kunnen er ook nog overige afspraken gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een auto of scooter van de zaak. Of extra scholing om uzelf verder te ontwikkelen. Een laptop en telefoon van de zaak komen ook vaak voor binnen de secundaire arbeidsvoorwaarden. Al deze afspraken worden op papier gezet en in de arbeidsovereenkomst overeen gekomen. Soms wordt ook het opbouw van een extra pensioen opgenomen. Voor veel werknemers is dit een belangrijke arbeidsvoorwaarden om te komen werken binnen een bepaald bedrijf.

Secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een cao

Soms werkt een bedrijf met een cao. In een aantal collectieve overeenkomsten in Nederland zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden opgenomen. U heeft dan als medewerker standaard recht op deze voorwaarden. Dit wordt vaak gedaan zodat er geen problemen ontstaan doordat sommige collega’s misschien wel een auto van de zaak krijgen en anderen niet. Het kan wel voorkomen dat er nog een extra voorwaarden wordt opgenomen in een individueel arbeidscontract.

Onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden

Net als met een salaris is het mogelijk om te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als u bij een nieuw bedrijf een gesprek krijgt over de arbeidsvoorwaarden dan kunt u hierover afspraken maken. Uw collega heeft misschien geen auto van de zaak, maar u kunt zelf wel een auto van de zaak regelen. Dit kunt u regelen door goed te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een bedrijf. Dit kunt u doen door aan te geven dat u betere secundaire arbeidsvoorwaarden had verwacht. Vooral als er helemaal geen arbeidsvoorwaarden worden aangeboden kunt u hierop inspelen bij de onderhandeling over uw salaris. Het is wel belangrijk dat u ermee rekening moet houden dat uw werkgever financiële en wettelijke beperkingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe werkkostenregeling. U kunt altijd aan onze juristen vragen wat haalbaar is om te vragen.